≡ Menu

Торовете се внасят в почвата според предпочитанията на растенията

Много неща в земеделието изглеждат проста работа, но за добрия стопанин проста работа няма. Едно основно и задължително условие за получаване на високи и качествени добиви при зеленчуковите култури е правилното наторяване на почвата.

Кога и как да ги внасяме?

Гранулираните минерални торове трябва да се разпределят равномерно върху цялата площ и леко да се заравят. Течните се внасят след дъжд или поливка, обикновено надвечер или в облачно време, непосредствено близо до почвата, за да не се изгорят листата на растенията.

Минералните торове, от една страна, са от полза за растенията, но от друга оказват вредно действие на почвата, защото повишават концентрацията на почвения разтвор. В резултат на това се нарушава микробиалната дейност, поради загиване на почвените микроорганизми. С това се обяснява и стремежът да се ограничава употребата на минерални торове за сметка на увеличаването на органичните торове. Зеленчуковите култури имат различна потребност от хранителни вещества през различните периоди от развитието си.

Доматите пиперът и патладжанът се торят на есен с по 400-500кг. на 100кв.м. площ с угнил оборски тор през период от три-четири години. Ако се внася всяка година оборски тор, дозата се намалява на 100-200кг. на 100кв.м. През пролетта се внася оборски тор само ако това не е станало през есента – 6-7 кг. на 100 кв.м. суперфосфат и 3-4 кг. на 100 кв.м. калиев тор (калиев сулфат) се внасят също през есента. Ако не сте успели тогава, трябва да внесете суперфосфата на пролет при разсаждането на културите.

За по-добри добиви след наторяването се препоръчва и сеитбата с качествени семена. Едни от най-качествените семена на пазара.

Когато се отглеждат краставици, дини, пъпеши, тикви, тиквички, угнилият оборски тор или компост се слага в гнездото преди сеитбата през пролетта -1-2 лопати във всяко гнездо са достатъчни. Затова внесените през есента органични торове са с по-ниска доза.

Зелевите култури се торят на есен с по 400-600 кг. на 100 кв.м. оборски тор (може и пресен), 5-6 кг. суперфосфат и 2-3 кг. калиев тор.

Лукът и чесънът се торят при засаждането с 1.5-2 кг. на 100 кв.м. суперфосфат и на 2 кг. на 100 кв.м. амониева селитра.

Кореноплодните (моркови, пащърнак, целина, салатено цвекло, кореновиден магданоз) обикновено трябва да се отглеждат след предшестваща култура, която е торена с органични торове. При тях се внасят 4-5 кг. на 100 кв.м. суперфосфат през есента, а ако почвата е песъчлива, трябва да се внесе и 2 кг. калиев сулфат.

Дървесната пепел се приема добре от всички зеленчукови култури. Тя не само увеличава добива, но повишава и тяхната устойчивост към заболявания.

Данни за торовете.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!