≡ Menu

Тухли – традиция и иновация

Днес, в зависимост от материала на производство, са разпространени два типа тухли – керамични и силикатни. Стените, построени от керамични тухли са запазили целостта си в продължение на хилядолетия. Това се дължи на огромната им устойчивост, както на високи, така и на много ниски температури. Тухлените стени изравняват температурните колебания между вътрешността на сградата и околната среда и осигуряват приятна температура в стаите през всички сезони. Характеризират се по същия начин и с голяма носимоспособност. Професионалистите, както и непрофесионалистите залагат на тухлите при зидането на стени поради тяхната шумо и топлоизолация. По отношение на топлопроводността, при плътните тухли коефициента е почти двойно по-висок, в сравнение с този на тухлите с кухини – 0,6 W/m.°C за плътни тухли и 0,33 W/m.°C за модели с кухини.

Значението на това е, че ако за стоманобетонна стена е необходим изолационен слой от екструдиран пенополистирол с дебелина около 6 см., то за стена, изградена от тухли ще бъдат необходими не повече от три-четири сантиметра Керамичните тухли са предпочитан материал за зидария и заради други техни качества – пожароустойчивост и водонепропускливост.

Тухлите изпълняват роля на естествен регулатор на относителната влажност в дома – те поглъщат влагата от въздуха, когато тя е в по-голямо количество и я отделят, когато е по-малка. Ако трябва да се сравни тухлата с други материали, то тя има много предимства – не се образува ръжда по повърхността и не се окислява, за разлика от металите, за разлика от пластмасите тухлата не старее и не се разлага. Ако се сравни с дървесината, най-главният недостатък е процесът на гниене, който не може да се избегне за по-продължителен период от време, въпреки прилаганите средства. Този проблем не се среща при тухлите.

Най-често срещаните и използвани в практиката размери тухли са така назованите тухли единички и тухли четворки. Тухли единички, със своят размер – 250/120/60 мм., са много подходящи, когато трябва да се зидат стени с дебелина половин, цяла или тухла и половина. Най-масово разпространени са тухли четворки – 25/25/12 см., които поради по-големия си формат дават възможност за по-бърз строеж и имат по-добри топлотехнически характеристики. Един относително нов тип са тухли Porotherm.

Представляват блокове, характерни със своят голям размер и порьозност. Кухините обхващат около 45% от тялото. Благодарение на тяхната порьозност, тези тухли са по-леки и подходящи за зидане. Прилагат се при иззиждане на вътрешни и външни стени на жилищни и нежилищни сгради. Характерна е многокамерна структура на блоковете Porotherm. Порестата керамика и големият брой камери рязко подобряват изолационните свойства на блоковете. При Поротерм 38 N+F не е нужна допълнителна топлоизолация на външните стени, за покриване на законоустановените норми в България. Друга характеристика на тухли Porotherm е добрата звукоизолация, това е от особено значение за гъстонаселени райони. Изолацията от външен шум дори и при тънки стени се обезпечава от редуването на стенички и въздух в тухлата.

От 2010 година на пазара се появи тухла Forati 8 с размери – 33/25/20 см. Размера на тази тухла позволява строителството да става по-бързо, това е причината тя да намира все по-широка известност при избора на строители и инвеститори.

Ако проявявате интерес за цена или се колебаете се кой модел тухли да изберете за зидария на вашето жилище, може да потърсите професионално напътствие от склад за строителни материали. Допитването с продавач-консултантите може да ви улесни във вземането на решение, след като са представени различни варианти, отговарящи на вашите нужди.

Трябва внимателно да се взема решение за материала, изграждащ стените на домът, в който ще живеем, в противен случай последващите разходи по поддържане и стопанисване на жилището могат да бъдат в много по-голям размер.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!