≡ Menu

Успешно кандидатстване в Германия

Има ли рецепта, която да следваме?

За разлика от кулинарните рецепти, които позволяват интерпретации, успешното кандидатстване в Германия протича по строги правила, които трябва да се спазват стриктно, за да се осигури желаният резултат, затова Ви предлагаме няколко стъпки, които трябва да следвате и Ви съветваме да се придържате към тях.

Преди да завършите училище

Всяка важна стъпка в човешкия живот започва с вземането на твърдо решение и сериозното придържане към него. Ето защо е важно да планирате внимателно бъдещето си и ако сте убедени, че наистина искате да получите своето образование в Германия да наблегнете сериозно на обучението, защото ще Ви бъде нужна диплома с висок успех.

Немският език определено не е лесен за изучаване, но е изключително необходим, за да следвате в страната на Гьоте. Разбира се имате възможност да изберете дисциплина и университети, в които да кандидатствате с английски, но немският ще Ви бъде нужен в ежедневието, затова не го пренебрегвайте, а се заемайте с неговото изучаване.

Стъпки след дипломиране

Учебната година е завършила, балът е отминал и дипломата е в ръцете Ви – а сега на къде?

Да предположим, че сте избрали дисциплина и дори най-подходящите за Вас немски университети, провели сте кореспонденция с всеки от тях, информирали сте се за изискванията и знаете кои са необходимите за кандидатстване в Германия документи.

Следват:

  • Нотариално заверяване на дипломата;
  • Печат и апостил от МОН;
  • Превод и легализация на дипломата и успешно издържаните изпити по международни езикови сертификати;
  • Легализираните и преведени документи трябва да отидат в МнВР, където получават печат и апостил, държавни таксови марки и др.
  • Всички заверени и преведени копия се отнасят в немско посолство, заедно с кореспонденцията с немски вузове (ако има такава), където получават необходимата заверка.

Тези стъпки са свързани с много чакане, бюрокрация, тичане от една институция до друга, плащане на такси и т.н., но щом веднъж се сдобиете с необходимата преведена и легализирана документация, заедно със cv, мотивационни писма, грамоти и др. сте готови да направите официално своята кандидатура.

Добре е да изберете няколко немски университета, в които да кандидатствате и да изпратите (в срок) по един екземпляр от всички горе изброени документи на всеки един от тях. След това Ви остава да чакате отговор, който Ви съобщава, че сте приети и да заминете за уникалната Германия, където да се запишете, като студент и да започнете своето следване.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!