≡ Menu

Финансовият стрес често предизвиква алкохолна зависимост

Тревожността по време на криза, или когато времената са тежки, е нещо нормално. Виновни за това са несигурността на работното място, уволнението, дълговете и финансовите проблеми.

Има доста начини, чрез които бихте могли да се освободите от хватката на тревожността и емоционалния стрес.

Какви са възможните последици от финансовите проблеми за психическото здраве?

Когато сте били съкратени или се борите с паричен дълг, чувството за ниско самочувствие или тревожност е нормална реакция. Загубата на работата може да повлияе на самооценката и финансовите обстоятелства, което от своя страна може да предизвика емоционален стрес. Страхът от уволнение може да ви накара да се притеснявате, а притеснението е много често срещана човешка емоция.

Най-вероятно се питате защо се чувствате така. Може и да усещате промени в начина Ви на мислене и възприемане на света около вас, но това едва ли е депресия или тревожно разстройство.

Какви са симптомите, които подсказват, че сте в емоционално затруднено положение?

Общите симптоми на емоционален стрес включват:

– Променя се и физическото усещане. Не сте в състояние да спите добре, разсеяни сте, храните се лошо и много лесно може да се разплачете.

– Има промени в това, което правите. Прекарвате деня в леглото и отказвате срещи с близки и приятели.

– Променя се и начина на мислене. Появяват се негативни мисли като “Сам съм си виновен и никой не може да ми помогне!”, или “Аз едва ли ще успея да си намеря друга работа”.

Как можете да си помогнете?

Бъдете активни и не посягайте към алкохола. Пазете съзнанието си в кондиция. Винаги бъдете в готовност да осигурите на евентуален работодател актуално CV.

– Плащайте сметките една по една. Не отказвайте и не отлагайте плащане. Отклонявайте всякакви покани за алкохолни запои и гуляй. Ако усетите, че имате зависимост към алкохола, вземете си средство за отказване на алкохола.

– Свободното си време оползотворявайте в дребни ремонти у дома или упражнения в парка. Посрещнете страховете си, като не избягвате онова, което ви е трудно. Това, че сте притеснени, не бива да ви отказва от идеята да разговаряте и да споделяте с други хора.

И на края: колкото и да е трудно, колкото и тежко да изглежда, колкото и без крайно дави се струва, един ден и това ще свърши. От вас зависи този ден да дойде по-скоро.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!