≡ Menu

Фумигация – метод за борба с вредителите

Фумигация нямаше да съществува, а днешно време хората не обръщаха много по-голямо внимание на някои дребни неща, отколкото преди време. Днес всяко малко нещо е в състояние да се превърне в голям проблем. Така стоят нещата и по отношение на вредителите и най-вече така досадните за нас насекоми или буболечки, които могат да се появят навсякъде и във всеки дом, без значение от това колко добра хигиена поддържаме. Поради тази причина все повече се търсят алтернативни методи за борба с вредителите, така че те да бъдат трайно премахнати и по възможност по безвреден за хората начин. Най-разпространеният сред тези методи се нарича фумигация.

Фумигация представлява трайното премахване или прогонване на вредители не само от домовете ни, но и от промишлени сгради, от храни и стоки, приготвени за износ. Именно затова методът на фумигация е толкова ефективен и траен. Извършва се с пестициди – препарати, отровни за вредителите, но безвредни за хората – това е вероятно нещото, което дава най-голямото предимство на метода фумигация. Самата дума „фумигация” идва от френски език и в превод означава нещо като „опушване”. Там се крие и същността на метода фумигация – обгазява се, опушва се пространството, засегнато от вредители, с пестицидите, които ги гонят и държат далеч от там. Истината е, че при фумигация могат да се използват различни видове пестициди и те не винаги са именно газообразни. Доста разпространени са и парообразните пестициди.

Интересно е да се знае за процеса на фумигация е, че той е по-ефективен при по-висока температура в помещението. Обяснението е просто – тогава организмите дишат по-учестено и така е количествата пестидици, които поглъщат, са по-големи. Съответно умират по-бързо и няма нужда да чакаме много време, за да можем безопасно да се върнем в дезинсекцираното пространство. Много хора си мислят, че след като вече веднъж е проведена фумигация в дадено място или жилище, то това означава, че вредителите никога повече няма да се върнат и че вече е съвсем безопасно. Това не е абсолютно вярно, тъй като, за да се държат насекомите и буболечките на разстояние, трябва да се поддържа добра хигиена на въпросното място.

Разбира се, тя не може да замести или отмени извършването на фумигация, но я прави много по-ефективна и по този начин не би се налагала толкова често. Има много фирми, които могат да ни предложат услугата фумигация – по този начин си гарантираме спокойствието от това, че процесът е извършен качествено и от специалисти. Това има голямо значение не само заради качеството на предлаганата фумигация, но и заради избора на пестициди – ако сме сигурни в специалистите, можем да сме сигурни и в това, че използваните препарати са безвредни.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!