≡ Menu

Хигиената на устната кухина – основна профилактика

Поддържането на хигиената на устната кухина представлява поредица от няколко ежедневни действия, които всеки човек трябва да извършва – насочени към подобряване на състоянието на органите и тъканите в устата, както и към предотвратяване на възникването и прогресирането на стоматологични заболявания.

Заболяванията на устната кухина представляват сериозен проблем за много хора.

Повече от 65% от възрастното население на планетата страда от заболявания на пародонтоза, а за заболяването от кариес спокойно може да се каже, че се открива почти у всички хора.

Както е добре известно, лечението на болните зъби не е евтино – но, за съжаление, е крайно наложително и не може да бъде отложено или отменено в случай на необходимост.

Как да избегнем появата на стоматологично заболяване и съществува ли ефективна профилактика? Възможно ли е изобщо да се предотврати кариес и заболяване на венците – и как да го направим с минимални разходи?

Да, възможно е.

Начинът е само един: просто трябва да полагаме правилни грижи както за зъбите, така и за цялата устна кухина – което означава да поддържаме редовно на необходимото ниво нейната хигиена и да осъществяваме ежедневните профилактични процедури. Това не изисква много време или прекалени грижи, ако разполагаме с необходимия набор от средства, които ще ни помогнат: четка, пасти за зъби – обичайната кремообразна и някоя от по-новите течни, вода за уста, конци за почистване на зъбите, ленти за избелване и т. н.

Сред многото превантивни мерки при устната хигиена от първостепенно значение е контролът на зъбния налеп – който е основна причина за кариес и възпалителни заболявания на тъканите на пародонта.

Има много, при това доста популярни, методи за почистване на зъбния налеп, които може да се използват в домашни условия. При самостоятелните грижи за хигиена на устната кухина обаче, трябва да се има предвид, че е необходимо да се акцентира върху по-трудно достъпни места, където при обичайното миене на зъбите не се обръща достатъчно внимание, като например:

– междузъбните пространства;

– дъвчащите повърхности на кътниците;

– външната повърхност на кътниците на горната челюст;

– езичната повърхност на долните кътници.

За тяхното почистване, освен обичайните и познати на всички четки и пасти за зъби – кремо – и желеобразни, съществуват модерни средства като различни видове конци за зъби – включително усукани и такива с восък, течни пасти за зъби, вода за уста, ленти за избелване и пр. Комбинирането на различните начини и средства за устна хигиена помагат ефективно да се справим със зъбния налеп – и така да поддържаме едно задоволително състояние на зъбите и венците.

Избелващите ленти са идеален начин за поддържане на зъбите бели и премахване на наслояванията. Специално разработената химична формула на избелващия агент, успява да се справи със зъбния налеп за 5 дни, като премахва натрупаните наслоявания до 85-90% и избелва до 6 тона.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!