≡ Menu

Храсторези – основни понятия

Храсторезите се различават подобно на резачките за дърва по това за какви цели ще се използват. Те могат да се използват на различни места – в задния двор за косене на малки тревни площи, за косене на живи плетове и храсти, в горски масиви и овощни градини, лозя и др. като търсенето на машина се обуславя от съответните нужди.

Мощност на двигателя – Колкото оборотен и по-мощен е двигателя, толкова по-тежка режеща гарнитура с по-голям работен обхват може да се използва. За по мощните храсторези има и по-голямо разнообразие от режещи инструменти, като са оборудвани и с по-удобен самар за по-голям комфорт при тежка и продължителна работа с машината.

Извит вал – Малките модели с изкривени валове са леки и лесни за употреба, предназначени за косене предимно на зелена трева, като са идеални за косене в двора или за довършителни работи и окрайчване.

Прав вал – Храсторезите с прав вал в повечето случай предлагат повече възможности и по-широк набор от инвентар като възможност за работа, както и по-мощни двигатели.

Кордови глави – Има различни глави с различно приложение и функционалност при различните модели храсторези. Най-важно при избор е да могат автоматично да изваждат кордата.

Корда – Използва се за всички видове тримери, храсторези и моторни коси за косене на зелена, невдървесинена трева, както и за работа около огради, около растения и др. места, където има опасност при работа с метален режещ инструмент.

Глава Polycut – Използва се предимно при маломощни до средно мощни тримери, като представлява пластмасова глава с три пластмасови ножове за рязане на по-дебела и груба трева, с което се разширява обхвата на маломощните машини.

Метален нож – Това е най-тежкият режещ инструмент за рязане на гъсти и спластени треви, тънки храсти и всякакви дебели плевели. Масовите ножове са с 2, 3, 4 и 8 режещи зъба, като се използват при моторни коси и храсторези с прав вал.

Циркулярни дискове – Това са метални режещи инструменти за рязане на храсти и вдървесинени издънки с до 6-8 см в диаметър Те биват с плосък зъб – за рязане на дебели храсти и издънки и с остър зъб – за рязане на по-тънки и гъсти храсталаци.

Храсторезите освен по вала се различават и по големината и формата на дръжките, като основно има два вида различни дръжки според предназначението на машината.

Контурна дръжка – Това е малка дръжка с D образна форма, фиксирана здраво към вала на тримера, добра е за работа в тесни пространства и където точността е важна. Използва се предимно при маломощните моторни коси и тримери, както и при комбо системи, които имат възможност да се прикача и кастрачка за клони.

Велосипедни дръжки – Те дават по-широко сцепление на машината, което позволява по-гладко, бързо движение. Идеални са за открити тревни площи. Те осигуряват по-силен захват, по-малко натоварване на гърба на оператора и са по-подходящи при използване на метални режещи инструменти.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!