≡ Menu

Часовници със специални хронографи

В завладяващия свят на часовникарството има много варианти на хронографи. Същинската употреба на хронографа е да измерва нещо. Хронографът съществува от векове, така че няма да се спираме на това кой го е създал или усъвършенствал. По-скоро ще направим разбор на широкия спектър от различни хронографи, които се предлагат днес.

С поглед към съвременните винтидж хронографи, трябва да отбележим за една интересна вариация, наречена mono-pusher или single button, която както се вижда от името разполага само с един бутон, с чието натискане се активира, спира и рестартира функцията хронограф на часовника. Тук също има варианти, като най-често бутонът се намира на позиция 2 часа, но понякога той е интегриран в коронката. Перфектен пример за този тип хронограф е моделът Vacheron Constantin Harmony Mono-pusher Chronograph.

Най-често срещаният часовник с хронограф с два бутона за първи път е видян при марката Breitling през 1934 г. Той предлага същите функции като този с един бутон, но с втори бутон, който обикновено се намира на позиция 4 часа. Това позволява на потребителя да нулира хронометъра, но по-важното е, че позволява да използвате бутона за старт на хронографа, също за да продължите, където сте спрели, без да се налага да се нулира хронометъра.

Един прост пример за такъв модел е емблематичният Omega Speedmaster Moonwatch, който все още има невероятно голяма стойност като пари и до днес. През ранните си години, Omega всъщност позволява на ползвателите да избира ринга на различните скали за измерване в зависимост от техните нужди. Има и други подобни хронографи, които разполагат с функция за обратно отброяване като Rolex Yacht-Master II, който разполага с регата хронограф. Като усложнена функция на хронографа е механизмът за Flyback, който се активира чрез задействане на бутона за спиране, което по своята същност ви позволява да нулирате хронометъра, без първо да го спирате. Тази функция се използва главно за измерване на времето последователно, без да е необходимо да спрете хронометъра преди употреба отново.

Пилотите използват главно часовници с хронограф, тъй като спестяват време и е много по-лесно да се работи за незабавно рестартиране на хронографа чрез едно натискане, вместо с три. Може би най-емблематичния модел часовник, който най-добре отговаря на това описание е Longines 13ZN flyback chronograph.

И накрая, но не на последно място е rattrapante хронографа, или за тези, които не говорят френски, сплит секунди или двоен хронограф. Най-полезна цел на този хронограф с усложнение е да може да се сравнява за части от секундата времето за обиколка или нещо друго. Сега това се предлага в няколко форми. Един от интересните варианти е mono-pusher rattrapante е моделът Patek Philippe 5950A, който се управлява чрез натискане на бутон на позиция 2 часа, който естествено служи за стартиране, спиране и зануляване, но има и още един бутон, интегриран в коронката, който позволява управляване на split-seconds функцията. Друг тип rattrapante хронограф е този, който не само се отличава със сплит секунди, но и има сплит минути. Не много марки са произвели такива екземпляри, но моделът A. Lange & Soehne Double-Split Flyback е отличен пример за един сериозен хронограф с такова усложнение.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!