≡ Menu

Часовници с лунна фаза – доказателство за нова ера в часовникарството

Показанието за лунна фаза винаги е било и винаги ще бъде специална функция на ръчния часовник, значително усложнение на механизма, което доказва голямото значение на тази екстра в света на часовникарството. Докато за някои хора може да изглежда просто като още една интересна визия, добавена за тежест към циферблата, в действителност това е всъщност доказателство за друга епоха на часовникарството и демонстрация на умения и силни страни на производството му.

Създаването на тази функция възниква поради желанието на човек да проследява движението на луната, а производителите на луксозни и скъпи маркови часовници винаги се стараят да отговорят на нуждите на потребителя. Така се стига до вграждането на индикация на фазите на Луната в часовник, като по този начин с един поглед да разберем информация за тайнствения свят на това небесно тяло, така свързано с нашата планета. Часовници с лунна фаза датират още от зората на часовникарското изкуство, като днес те все още се ценят и са произвеждани от редица часовникарски брандове, като някои представители на високия клас достигат до пионерски разработки и усложнения, както никой друг.

Преди да влезем в широкия диапазон на предлагане на ръчни часовници с лунна фаза, които в момента са на разположение за пазара, да се съсредоточим върху основните неща и да разберем как точно работят. С помощта на система от зъбни колела, часовникарите интегрират допълнително усложнение в механизма на часовника. Цялата тази революция на системата е равна на около 29 дни и половина. Защо? Защото това е времето, необходимо за луната, за да завърши един лунен цикъл. За по-голяма точност, някои часовникари често избират да направят по-големи компонентите, използвани за показване на фазите на Луната, така че да има повече място за прогресия в по-малко увеличение.

Друг уместен въпрос, когато говорим за функцията лунна фаза на часовника, е как да четем показанието. Традиционно, пълнолуние е показано, когато Луната е напълно видима в графиката на циферблата. Когато Луната напредва отляво от пълната си позиция, тя расте; когато тя е разположена вдясно – намалява. Въпреки това, някои производители избират да представят графиката на фазата на Луната върху циферблата по нетрадиционен, нов и атрактивен начин.

На пазара има няколко марки, които наистина произвеждат отлични moonphase часовници подкрепени от добре проектирана механика. Съществуват и две независими марки, които може да се каже, че имат алтернативен още по-вълнуващ подход към този тип модели. Финландският часовникар Stepan Sarpaneva винаги е бил пленен от фазите на Луната. Ето защо той включва тази функция в почти всички негови проекти часовници, характерни със своята уникалност и лимитирани екземпляри.

Вместо да използва традиционния дизайн на представяне на лунните фазите Sarpaneva проектира своя карикатура на Луна с лице и я използва за моделите: Korona K0 Northern Lights и Korona Moonshine. Производителят Ochs und Junior е избрал също уникален вариант на часовник с лунна фаза, в който тя се показва в закътан отвор само с един кръг, за да покаже Луната – изключително уникално със своята семплост и оригиналност решение. На другия край на спектъра, много часовникари производители днес избират да произвеждат свои moonphase часовници в по-установен и неподвластен на времето начин, но все още предизвикващи интереса на колекционерите на часовници. Моделът HM Perpetual Moon от Arnold & Son е идеален пример за такъв екземпляр. Въпреки, че е с класически дизайн, това, което отличава този часовник от останалите е подробен, масивен индикатор за лунната фаза, с физически реален триизмерен диск на Луната като небесно тяло, пресъздадено върху циферблата с размери 29 мм. H. Moser & Cie също прави свой модел „Perpetual Moon”, но това, което го отличава е, че лунната фаза трябва да се регулира само на всеки 1,030 години, в сравнение със стандартната ставка на 122,5 години. Тази огромна точност, прецизност и дълголетие е постигнато чрез използването на напредналата механика на часовникарската къща.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!