≡ Menu

Части на отвертката

Отвертката е най-широко използваният инструмент от куфара с ръчни инструменти. Тя е от три основни части – дръжка, метално тяло и връх. В зависимост от материалите, от които са направени тези части, се определя качеството и надеждността на инструмента. Важно е да обърнете внимание на висококачествените отвертки, в противен случай рискувате да изберете нещо, което ще се счупи бързо и няма да ви свърши работа.

Дръжка –поради това, че дръжката е в постоянен контакт с дланта, нейните предимства и недостатъци се определят от два фактора – използваните материали и формата. Формата трябва да осигурява по-добро сцепление с дланта и висок въртящ момент при работа. Материалът, от който е изработена дръжката трябва да е съобразен със средата, в която се използва инструментът. Ергономичната дръжка с гумени вложки е много удобна за работа. Тя осигурява добър захват и предпазва от приплъзване, но е химически неустойчива, затова не се препоръчва да се използва при контакт с масла, разтворители, бензин. Тези дръжки са предназначени за работа в суха среда, въпреки че краткосрочен контакт с химикали за тях не е опасно. От химическа гледна точка се препоръчва използването на дръжки, изработени от пластмаса, която е устойчива и лесно се почиства.

Метално тяло – от материалът използван за металното тяло в най-голяма степен зависи експлоатационния живот на инструмента. За да е траен и надежден инструментът трябва да е изработен от високо-легирана стомана, най-често хром-ванадий. Основният враг на метала е корозията, затова се използва хромирано покритие, което да защити инструмента и да го предпази от корозиране. Дължината на металното тяло варира в широки граници, с единствената цел да се намери най-подходящия модел и да се улесни работата с отвертката. Напречното сечение на тялото може да бъде не само кръгло, но също квадратно или шестоъгълно. Тази форма позволява с помощта на ключ да предоставят повече въртящ момент.

Накрайник – наричан още връх на отвертката. Формата на накрайника може да е различна. Тя трябва да отговаря на формата и размера на главата на винта. Някои производители използват технология на втвърдяване на накрайника с цел да се подобри защита на корозия. Модерните отвертки могат да са плоски, кръстати, Torx. Кръстатите са известни като Филипс. Налице е също така една подобрена версия, която се нарича Pozidriv. Тези слотове позволяват да се постигне повече въртящ момент. Отвертка Torx е предназначена за още по-голямо натоварване.

Върхът може да бъде магнитен, което е много удобно при работа в ограничено пространство.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!