≡ Menu

Чудесата в нас се отключват при онкологични заболявания

Страховитите онкологични заболявания са от онези неща в живота, които все се случват на другите, а не на нас. Това е причината за силната паника и огромния шок, когато чуем такава новина – човек често отказва да слуша и да вярва на това, което му казват. Безспорно е, че диагнозата – онкологични заболявания – е вероятно най-големият страх за повечето от нас и има защо. Обикновено краят им е фатален, често е съпроводен с много тежест не само откъм физическото, но и откъм психическото състояние на хората. Ето защо е необходимо в такива моменти да можем да се обърнем към самите себе си – да можем сами да си помогнем.

Диагнозата онкологични заболявания не означава задължително смърт. Това е първото нещо, което трябва да знаем за тях.  Да, често могат да бъдат много тежки и често се откриват твърде късно, за да ги излекуваме, но тук не само медицината има значение. При онкологични заболявания първото, което се засяга, е психиката на човек. Тя реагира най-остро на новината, често блокира и създава усещане за безнадеждност, отказва ни от всякакъв вид борба и вяра. В такива случаи хората често си отиват не заради онкологични заболявания, от които страдат, а заради това, че са повярвали, че смъртта е единствената реална възможност пред тях. Ето защо първото, което трябва да знаем, е, че в такива моменти е излишно и ненужно да се паникьосваме.

Когато чуем страшната новина, трябва да запазим възможно най-голямо спокойствие, да откажем психиката си изобщо от възможността да приеме смъртта за опция. Всички онкологични заболявания са много коварни, тъй като често симптомите им се проявяват едва тогава, когато дори съвременната медицина е безсилна. Често пъти хората се надяват на чудо, но не предполагат колко важно може да бъде именно това. Стига да разберат, че чудото не идва отвън, сами го създаваме.

Личност, която отказва да се предаде пред фаталната алтернатива, почти сигурно е личност, достатъчно силна да преживее предстоящото. Лечението на онкологични заболявания често е изключително тежко и изтощително за организма на хората, именно това отказва и повечето от тях. Това, което ни се губи, обаче, е вярата. Когато човек вярва достатъчно силно в себе си, той може да се справи с всички предизвикателства на съдбата, независимо под каква форма му ги поднася тя, в това число и с откритите му онкологични заболявания. Важно е да знаем, че тогава, когато науката не може да създаде чудото, от което се нуждаем, то единственото място, където можем да го потърсим, е вътре в самите нас – това е начинът да се справим с всички онкологични заболявания.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!