≡ Menu

Айн Ранд и заблудите за творчеството й – идентифицирай и отстрани плявата

Определено Айн Ранд предизвиква у някои по-ляво ориентирани хора доста отрицателни чувства. Интензивността на тези чувства нарасна през последните години, покрай кризата и обвиненията, на които е подложен капитализма. Айн Ранд, като водещ защитник на капитализма, автоматично стана мишена за яростен обстрел по левия фланг.

Знайни и не толкова знайни Интернет коментатори използват Айн Ранд като удобна жертва за сочене с пръст. Айн Ранд за тези хора сякаш предвожда армия от кръвожадни и алчни банкери, които от лягат и стават, освен с пищни манекенки и с мисълта да намерят нови начини за източване на пари от системата и за ограбване на честните хорица. Няма да се учудя ако за тези хора най-точното художествено въплъщение на философията на Айн Ранд и на човекът-идеал, който рисува с думи тя, е главният герой на “Вълкът от Уолстрийт” с Леонардо Дикаприо.

Ако си бяха направили труда да прочетат поне една книга на Айн Ранд, поне най-нашумялата й книга ”Атлас изправи рамене”, тези хора щяха да разберат, поне частично, за какви идеи се застъпва тя и че са дълбоко заблудени за нейната философия. Но те нали са много отворени интернетаджии, вероятно смятат, че е достатъчно да направят няколко клика с мишката, да хвърлят око на някои текстчета в Мрежата, да проведат няколко дискусийки у Фейсбука с аверчетата /които най-вероятно също не са чели нищо от Айн Ранд /, за да си съставят мнение за цялото и творчество – при това забележете, за творчеството на писател философ!

Всъщност Айн Ранд нито е защитавала безскрупулни банкери, нито е оправдавала корупционни схеми с участието на алчни и крупни капиталисти /така наречения крони-капитализъм/, нито е атакувала безпощадно бедните хора. Представата за Айн Ранд, като за някаква зъбеща се вещица, държаща в едната ръка пистолет, а в другата, размахваща заядливо пачка долари, е плод или на бедняшка комплексарщина, или на липса на информация, или на ниско самочувствие, което кара човек да се изказва неподготвен – или и на трите заедно. Понякога да не изкажеш мнение е по-разумният ход, който много хора упорито пренебрегват – и се излагат.

Айн Ранд е велик философ и писател. Книгите на Айн Ранд допадат на някои, на други не. За някои е вдъхновяваща, на други е безразлична. Някои се надъхват за живот, четейки книгите й, други се отегчават веднага щом им заговорят за нея. Хора различни, вкусове всякакви. Само че тези, които използват Айн Ранд, за да демонстрират колко са напред с материала, колко тя греши и без да знаят всъщност тя какво е писала, са хора без литературна и философска чест. Лошото е, когато заблуждават останалите с неадекватните си коментари. Но пък, на това може да се гледа и като на възможност да се изгради едно ценно умение в съвременното информационно общество – да се идентифицира и отстранява плявата.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!