≡ Menu

Често срещан проблем, на който ни е трудно да противодействаме

Кой от нас не обича да пие сутрешното си кафе на балкона, на чист въздух. Това е едно от най-предпочитаните места, за да започнем деня си с усмивка. За обитателите на съвместни жилищни площи, блокове и други сгради, съществува един често срещан проблем, на който ни е трудно да противодействаме. Колкото и да се грижим за екстериорната и интериорната визия на нашия балкон, да го поддържаме в отлично състояние и да му отделяме нужните грижи, за да изглежда наистина добре, нашите усилия могат да се окажат напразни.

Това е често срещан проблем при обитателите на жилищни сгради. Дори и да сме отделили средства и усилия, за да изглежда нашия балкон добре, често срещано явление е, съседът ни да стои безучастно, което неминуемо се отразява на нашата собственост. Вероятно много от нас са страдали, страдат и ще страдат от проблемите на грешното или изцяло липсващо хидроизолиране. Дори ние да сме го изпълнили перфектно, ситуацията с, живеещите около нас, съседи може да не стои по същия начин. С цел да се спестят средства и усилия, а много често и от незнание, хората пропускат да хидроизолират своите балкони. Това вреди не само на личната площ, но и на съседската такава. А много често, негативите за съседа са по-големи.

Балконите представляват площи, най-често открити, придаващи красива и завършена визия на дадено жилище. Фактът, че се явяват най-външната част от дадена сграда, трябва да ни навява на мисълта, че са непрекъснато изложени на влияния, предизвикани от околната среда. Поради тази причина, те трябва да са изградени от устойчиви материали, които безпроблемно да издържат на негативните атмосферни условия, било то проливни дъждове, директна слънчева светлина, снеговалежи и други. От тук може да се направи изводът, че балконите издържат на изключително големи температурни амплитуди, често достигащи в граници от -30°С, до +70°С. Това се равнява на температурна вариация от близо 100° и далеч не трябва да ни учудва, тъй като е често срещано явление и в България. Районите със студени зимни месеци и изключително горещи летни се доближават до посочените температурни амплитуди. Това ясно ни дава да разберем, че компромиси при изграждането на балкони не бива да бъдат правени. Тъй като в тях се залагат дългосрочни планове за експлоатация, най-важното е да се спазят нужните изисквания, когато биват изграждани.

Един от най-често срещаните проблеми за един балкон е неговата податливост на течове. В затворените такива, често се стига до появата на мухъл, плесен и други. Ключът за решаването на тези проблеми се крие в процесите на хидроизолиране. Както вече отбелязахме, много често се случва те да бъдат пренебрегвани, което неминуемо води до бъдещи проблеми, които костват много. Правилната хидроизолация на балкони е сложен процес, за който няма особено голям обем достъпна, професионална информация.

Кои са възловите правила, които трябва да бъдат спазени, за да бъде една хидроизолация качествено изпълнена обаче? Това е въпрос, чиито отговор много често ни убягва поради простата причина, че нямаме достатъчно информация, с която да се запознаем и, която да ни бъде от полза. Дори и да решим да хидроизолираме нашия балкон, често се случва да попадаме на майстори, които не спазват възловите условия. За да сме сигурни в правилното хидроизолиране на балкона, трябва да обърнем внимание на следните точки:

  1. Грундиране на основата. Тя трябва да бъде подготвена правилно, за да може качествено да се постави хидроизолацията.
  2. Поставяне на деформационни профили. Тяхната цел е да възприемат всички възможни „активни“ фуги в облицовката на балкона. Това би решило много съществуващи или бъдещи проблеми.
  3. Уплътняване на връзките с всички останали детайли. Така ще се изкорени шансът за евентуално проникване на влага в тях.
  4. Съблюдаване на нужните изисквания за дебелина на хидроизолационното покритие.
  5. Спазване на изискването за минимален наклон на отичане от 2%.

При спазването на посочените възлови пунктове, можем да сме спокойни относно изпълнението на хидроизолационния процес. В противен случай, рискуваме инвестицията ни да се окаже безсмислена и след определен период от време да се наложи да повтаряме процеса отново. За това би било добре да знаем, че красивата визия на един балкон не се дължи само на неговия дизайн, облицовка и стил. В случай, че не сме спазили правилно фундаменталните стъпки, всички те стават безсмислени.

Това е една от причините всичко да се получава на компаниите, които търсят успеха. Поради тази причина, всички, които не се славят с качествено и надеждно отношение към своите клиенти, не могат да очакват добри резултати. Освен това, на тях би им липсвало и постоянството – подходът, който би могъл да гарантира истински постоянното присъствие на пазара.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!