≡ Menu

Алайнери – невидимите брекети

Красивата и здрава усмивка изпълнява основна естетическа функция за привлекателен външен вид и е важен фактор, оказващ влияние върху качеството на живот на хората.

С развитието на съвременната стоматология и постоянният прогрес на технологиите, възможностите пред денталната медицина се увеличават. Иновация, бързо набираща популярност, заради своите неоспорими предимства, са прозрачните алайнери. В ортодонтското лечение, алайнерите се нареждат сред най-модерните методи за бърза и дискретна корекция на леки отклонения в подредбата на зъбите и захапката.

Какво представляват алайнерите?

Алайнерите са съвременен метод за изправяне и наместване на изкривени зъби. Те представляват прозрачна плака, която е изработена от хипоалергичен термопластичен материал.

Прозрачните шини се поставят върху зъбите и неусетно за пациента ги подреждат в желаната позиция, чрезпостоянен лек натиск върху тях.

Алайнерите се използват за корекция на леки изкривявания и малки разстояния между зъбите. Макар и безобидни на пръв поглед, тези случаи могат да доведат до по-сериозни последици. Неправилната позиция на зъбите може да се окаже затруднение за поддръжката на добра орална хигиена. Това от своя страна би довело до образуването на кариеси и възпаление на венците. Има опасност и от претоварване на челюстта и износване на емайла на зъбите.

Алайнерите не са подходящи за корекция на сериозни отклонения и проблеми със захапката.

Какви са предимствата на алайнерите?

  • Алайнерите са изработени от прозрачна пластмаса, което ги прави незабележими за околните хора.

  • Не създават дискомфорт по време на хранене и миене на зъбите, тъй като могат да се отстраняват, когато е необходимо.

  • Лесно могат да бъдат почиствани и не представляват затруднение за ежедневната орална хигиена.

  • Алайнерите са безболезнени и комфортни за носене.

  • Носенето на прозрачни шини не причинява проблеми с говора.

За кого са подходящи алайнерите?

Прозрачните шини се създават индивидуално спрямо нуждите на всеки пациент. Терапията е най-подходяща за възрастни хора и тийнейджъри над 14 годишна възраст.

Как протича терапията с алайнери?

Терапията започва с обстоен стоматологичен преглед и запознаване с възможностите за лечение и евентуалните очаквани резултати. Снема се дигитален зъбен отпечатък от пациента. След това, с помощта на специален компютърен софтуер и взетия зъбен отпечатък, се изготвя триизмерен образ на зъбите, като се проследяват промените, които ще настъпят от тяхното начално състояние до желания краен резултат. Изработват се отливки на всяка една очаквана промяна, които ще се използват за направата на самите прозрачни шини. Алайнерите се сменят на всеки две до три седмици, докато зъбите заемат желаната позиция.

Продължителността на терапията зависи от спецификата на конкретния случай. След като терапията е приключила, се поставят ортодонтски ритейнъри, които ще задържат постигнатия резултат.

Колко време се носят алайнери?

Обикновено терапията приключва в рамките на 3 до 6 месеца, но при по-тежките случаи периода може да се удължи до 9 месеца. За да се постигнат максимално добри резултати в минимален срок от време, пациентите трябва стриктно да спазват предписанията на лекуващият ги стоматолог.

Ако шините бъдат свалени при консумация на храна и напитки или за почистване, пациентите трябва да внимават да не забравят да ги поставят отново върху зъбите си. Алайнерите трябва да се носят по 22 часа на ден, като минимумът е между 16 и 18 часа на ден.

{ 1 comment… add one }
  • Валерия 10 September 2019, 13:17

    Добър вариант са. Доста хора, в това число и аз, се чувстват некомфортно с такива, които се виждат.

Leave a Comment

error: Content is protected !!