≡ Menu

Избор на декоративни профили, первази и други детайли – покажете своя стил

Когато влезете за първи път в една стая, независимо дали го осъзнавате или не, взимате под внимание всеки малък детайл, за да създадете по-голямата картина. Тези подробности не винаги могат да бъдат забелязани съзнателно, но те завършват напълно стаята в ума ни и ни дават усещането за стила и характера на пространството.

Може би един от най-важните елементи за всяко помещение е облицовката. Тя включва всичко – пода, стените, декоративните профили, первази на прозорци и т.н. Още преди Ренесанса, облицовката е била символ на богатство и е използвана за съвършен завършек на стаите. Както богатството, така и влиянието на семействата са били обвързани с интериорния дизайн през цялата история, и по-специално с декора на стените и архитектурните особености от римско време нататък. Дори и с модерното движение от началото на 20-ти век, семплата облицовка и красивите детайли придават стил в интериорния дизайн.

Защо да използвате декоративни профили?

Декоративните профили се поставят в горната част на стаята – те завършват стената и я свързват с тавана. Популярни днес, декоративните профили добавят височина, създават красива линия и визуално разделят плоската повърхност на тавана от вертикалната стена. Създават усещане за завършеност и позволяват прилагане на различни материали и облицовки върху всяка от тези повърхности. Затова са желан елемент в интериорния дизайн.

Первази

Както и при декоративните профили, первазите се използват, за да покрият пространството, което свързва стената с пода. Первазите имат две части: дължина и ъгли. Подобно на декоративните профили те също се използват от далечни времена и са били показател за богатство и добро положение.

Декорация на врати и прозорци

Игнорирани през последните 20 и повече години, освен в добре обзаведените традиционни къщи, се забелязва завръщането на декорацията на вратите и прозорците. Первазите и рамките описват вратите и прозорците, и дават усещане за завършеност и елегантност. Те са чудесен начин за изразяване на личен стил и индивидуалност, както и за майсторски и дърводелски умения при моделите от дърво.

Довършителните детайли като декоративни профили и первази не са нещо, на което се отделя нужното внимание, както при избора на цвета на стените или мебелите. Но те са важна част от изрязването на стила и усещането за пространството. Затова и специалистите съветват да не ги пренебрегвате, а да изберете качествени декоративни профили, които да използвате, за да създадете своя уникален интериорен дизайн.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!