≡ Menu

Анемията може да провокира деменция?

Ново проучване е установило допълнително доказателство, че анемията, дефицит на червени кръвни клетки и често срещано състояние, в напреднала възраст – увеличава риска от деменция.

Изследователите проспективно проследили 2552 психически здрави мъже и жени на средна възраст 76 години. Изследването е продължило 11 години. По време на тестовете са се записвали броя на червените кръвни клетки. Също така са се администрирали тестовете на психичното функциониране на редовни интервали. В началото 392 човека от групата са били анемични, а до края 455 са развили деменция. Изследването е публикувано онлайн в списание Neurology.

След отчитане на възраст, пол, образование, депресия, диабет и други променливи параметри, те са установили, че тези, които са били анемични в началото на проучването са имали 49 на сто повишен риск от деменция в сравнение с тези с нормална кръвна картина. Колкото и да е тънка връзката, оттук следва да си направим извода защо пълноценното хранене и здравословният начин на живот са толкова важни.

Дългият период, през който е било извършено проследяването, както и голяма извадка са дали на изследването значителна сила. Авторите признават, че техните диагнози на деменция може да са били по-малко чувствителни от тези, които използват структурирани клинични интервюта и че те не са имали информация за конкретни форми на деменция.

“Има много причини за анемия, които могат да се лекуват”, каза старши авторът, д-р Кристин Яфи, професор по психиатрия и неврология в Университета на Калифорния в Сан Франциско.”Големият въпрос е: ако се лекува анемията дали ще може да се предотврати появяването на деменция? Ние не знаем, но това безспорно ще даде отражение.“

Засега специалистите съветват за предпазване от деменция, както и за ликвидиране факторите за развитие на анемия, хората да взимат съответните мерки навреме. Ако през по-младите си години прилагаме балансирани методи на хранене, сън, работа и почивка, то след време това ще се превърне в една добра инвестиция за здравето ни.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!