≡ Menu

Борба с целулита

За да бъде борбата с целулита успешна, преди всичко трябва да се разбере причината за появата му. Иначе едва изчезналата “портокалова кожа” ще се появи отново. Дълго време проблемът с целулита се свързваше с неправилното хранене и излишните килограми.

След това се установи, че даже много слабите жени също не са застраховани срещу тази неприятност. А козметиците откриха корена на злото в строежа на самата кожа. По настоящем учените са единни в мнението си, че двата фактора – и мазнините, и отпуснатата кожа – са виновни в образуването на целулит (портокалова кожа).

Схематично процесът изглежда така: мастните клетки (адипоцити) се хранят с мазнини и захар. Тоест, даже ако не си склонна към напълняване или честно си “отработваш” всички калории във фитнеса, мастните клетки се разрастват от всяко едно изядено от теб шоколад.

Увеличавайки обемите си, капсулата на мастната клетка деформира кожата и се образуват бучки и трапчинки. Още повече, мастните клетки изработват особени ферменти, които разрушават колагеновите влакна и кожата губи своята еластичност. Отпуснатата кожа вече не е способна да удържа натиска на мастните клетки и те буквално се притискат навън.

За да се спасиш от целулита трябва да действаш безпощадно и с търпение на няколко фронта. Не прибягвай към строги диети за отслабване. Най-важното правило е храната в една антицелулитна диета да е екологично чиста. Тя трябва да е богата на антиоксиданти. Например добре е да включваш в менюто си лимони, мандарини, портокали и всякакви цитрусови плодове.

Прави редовно упражнения за крака и за проблемните зони, както и за цялото тяло. Така ще засилиш метаболизма си. И не на последно място възползвай се от различните козметични продукти против целулит. Те повишават тонуса на кожата и с тяхна помощ можеш сериозно да забавиш появата на целулита или да направиш по-малко забележим вече появилия се козметичен дефект.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!