≡ Menu

Как да отпушим канала с подръчни материали

Навярно на повечето от нас ни се случвало да се запуши тоалетната, канала в банята или мивката. Обеден съм, че няма човек на който да му е приятно да му се случва това, но реално за това в повечето случаи сме си виновни ние самите. Който и канал да е от гореизброените в повечето случаи бива запушен от мръсотия и отпадъци и трябва да отпушваме канала. Споменавайки отпадъци имам в предвид, огризки от храна, различни предмети изпуснати случайно в канала и мръсотията която не рядко бива изхвърляна в него. Едно от най-лошите запушвания се създава когато в канала заедно попаднат косми и мръсотия, които започват да действат като “тапа”, която може да ви създаде доста неприятности. В такъв случаи се налага или ние самите да го направим с подръчни инструменти и химикали или да наемем хора специализирани в отпушването на канали.

Във вторият случай на всеки е ясно какво се случва. Обаждате се и фирмата ви праща малка ударна група, която е специализирана в отпушване на канали. В повечето случаи специалистите се справят бързо, защото често им се налага да разрешават такива проблеми, а и разполагат с нужните инструменти за отпушване на канали. При първият определено не е така, понеже ще трябва вие самите да положите усилия за отпушване на канала, като това в някои случаи завършва с неуспех въпреки усърдието ви. В тази статия ще разгледаме как с наличните у дома инструменти може да се опитате да отпушите запушения канал.

Един от най-лесните начини е да се пробвате да отпушите проблемният канал с пробутвало. Това е уред наподобяващ боздуган и е изключително лесен за употреба. Ако примерно мивката в запушена можете да налеете вода в нея и след като наместите инструмента на отвора на канала, с енергични движения нагоре-надолу създавате налягане, което би трябвало да накара водата да премине през препятствието, което е запушило канала. Ако евентуално канала е с преливник се налага да го запушите преди манипулацията, за да може да се получи желаният ефект. Този инструмент може да се използва за отпушване на мивки и за отточни тръби, както и за вани, тоалетни и други канали.

Вторият най-често практикуван начин за отпушване на канали е с обикновена тел, която може да преправите за случая. Препоръчително е телта да е по твърда, но съвместно с това и еластична, за да е възможно да проникне и в трудно достъпни места, като извивки и стеснения. В края, който ще влиза в запушеният канал се изкривява телта, така че да заприлича на кука. Така като я вкарате в тръбата и стигнете до мястото, което е запушено ще можете да закачите това, която я е запушило и евентуално да го издърпате. Този начин на отпушване е много ефикасен при запушен канал от мръсотия и косми, но на къси разстояния, за да може да се стигне проблемното място.

Последният от разпространените начини е с водна струя, която създава налягане и избутва “тапата” от запушения канал. В случая е нужно да закрепите добре маркуч за чешма като след това го поставите в отвора на канала. Когато пуснете водата, тъй като тя няма от къде да излезе си пробива път през запушения канал и избутва препятствието си.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!