≡ Menu

Варицела – обща информация за заболяването

Варицелата е често срещано заболяване сред децата особено при тези под 12 годишна възраст. Тази инфекция се причинява от вирус, наречен варицела зостер вирус. Варицелата се разпространява по въздушно капков път или чрез пряк контакт със заразен човек. Вирусът причинява червен сърбящ обрив по кожата, който обикновено се появява на корема, гърба и лицето и след това по цялото тяло, включително кожата на главата, устата, носа, ушите и гениталиите.

Обрива започва като малки зачервени пъпки, които постепенно се преобразуват в мехури пълни с бистра течност, която в последствие помътнява. След известно време тези мехури се пукат, изсъхват и се образува кора. Големината на мехурите е около 5-10 мм. Варицелата е изключително заразна и в много редки случаи смъртоносна.

При бременни жени и тези със слаба имунна система, има повишен риск от заразяване с вируса на варицела. Варицелата се среща в около три на всеки 1000 бременни жени и може да предизвика сериозни усложнения. Най-честото усложнение на варицела е херпес зостер. Варицелата е леко заболяване, но може да се прояви в по-тежка форма при деца, юноши и възрастни със слаба имунна система. Някои хора, могат да развият сериозна бактериална инфекция на кожата, белите дробове, костите, ставите и мозъка.

Същестува ваксина срещу варицела, която може да помогне за предотвратяване на инфекцията. Ако вие или детето ви е с висока температура, можете да му дадете парацетамол или ибупрофен. Антивирусното лекарство ацикловир, може да се предписва на хора с варицела, които са изложени на риск от усложнения. Избягвайте да разчесвате мехурите, тъй като това носи риск от инфекция. Използването на хладни, влажни компреси ще успокоят сърбежа. Никога не използвайте аспирин за намаляване на болката или треската при деца с варицела.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!