≡ Menu

Видове антифризи и тяхното приложение

Ако сте шофьор със сигурност знаете, че двигателя ви не може да работи без охлаждаща течност. За да се охлажда, трябва да се използва течност, която се налива в топлообменните системи на автомобила и по този начин служи за поемане на топлината, от двигателя. Водата може да се използва за тази цел, но тя има някои много големи недостатъци – при температура над 100 градуса по Целзий кипва, а при по-ниски температури от 0 градуса – замръзва. Това я прави неподходяща за използване при автомобилите, които имат двигатели с вътрешно горене (ДВГ).

Антифризът върши чудесна работа, когато става въпрос за охлаждане на ДВГ, за това и тази статия е свързана с него. Ще се опитаме да обясним какво всъщност представлява антифриза и защо и как трябва да го използваме.

Когато наближава зимата и идват студените месеци, тогава се налага да използваме ниско замръзващатечност за охлаждането на нашия автомобил. Въпреки това някои експерти съветват да се използва непрекъснато антифриз, не само през зимата, а дори и през лятото. Много е важно, преди да дойде зимата, да се направи проверка на антифриза и неговото състояние и ако има нужда, той да се подмени с нов. Ако е негоден и го оставите така през зимата, проблемите които ще възникнат в автомобила може да бъдат много сериозни.

Водата има много добри охлаждащи свойства, но ако я налеете само нея, със сигурност тя ще замръзне при синусовите температури, за това въобще не си го и помисляйте. Антифризът е нискозамръзваща течност, която има много предимства пред водата – най-важното от тях е, че устоява на много ниски температури, но освен това смазва и елементите на охладителната система, предотвратява образуването на котлен камък в системата и т.н.

На пазара можете да откриете два вида нискозамръзващи течности и антифризи, като разликата между тях е в химическия им състав. Това са пропилен гликол и етилен гликол. Етилен глиголовият антифриз е по-евтин, но има много по-кратък срок на годност. Вие сами трябва да решите какъв да използвате.

Ако се чудите какъв антифриз да изберете, посетете сайта ни, в който ще намерите всичко необходимо за нискозамръзващите течности. Ще видите много информация за тях и различни цени, на които могат да бъдат закупени.

Антифризът, освен че има свойството да охлажда двигателя, предпазва и от корозия, както и предотвратява замръзването на течността в охладителната система. Освен това, той не допуска течността да се изпарява при по-високи температури.

Има два типа антифриз и нискозамръзващи течности, които се използват най-често за охлаждане на автомобилните двигатели – такива, които са готови за употреба и концентрати. Концентрираният антифриз трябва да се разреди с дестилирана вода, преди да се използва. Обикновено пропорцията на разреждане е 1:1, но все пак е добре да прочетете упътването, което е дадено от производителя. Тези препарати, които са предназначени за директна употреба са предварително разредени и се наливат директно в охлаждащата система на автомобила.

Хубаво е през две до пет години да се прави пълна подмяна на нискозамръзващата течност в автомобила, за да се избегнат евентуални проблеми в бъдеще. Ако искате да научите повече, можете да ни посетите, където ще намерите много по-подробна информация за антифриза и нискозамръзващите течности, както и за тяхното най-добро приложение.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!