≡ Menu

Вроден ли е страхът от змии?

Страхът от змии (офидиофобия) може би е най-честата подкатегория на херпетофобията или страхът от влечуги. Според някои учени, този страх е еволюционен, развит от нашите предци като механизъм за оцеляване. Това обаче не обяснява защо фобиите от змии са относително чести, докато страховете от хищници като тигри, например, са рядкост. По-новите изследвания показват, че страхът от влечугите е по-скоро придобит, отколкото вроден.

През 2008г. изследователски екип от университета в Куинсланд провежда експеримент по отношение на страха от змии. На доброволците са показвани снимки на змии и паяци заедно с изображения и на други опасни животни. Половината от участниците били членове на широката общественост, а останалата част се състояла от експерти, чиято работа била свързана с змии и паяци. Оказало се, че първата група отделя повече внимание на влечугите, докато нито един от тези, които са работили с такива животни, не показал каквито и да е признаци на уплаха. Изводът от това изследване показва, че макар и да сме склонни да отдаваме по-голямо внимание на змиите и паяците, не е задължително да се боим от тях по рождение.

Други теории сочат, че понякога отвращението може погрешно да се тълкува като страх.

Тълкуванието, че страхът от змии е вроден се опровергава и от експериментите с бебета и малки деца. Изследванията имат за цел да определят дали децата автоматично знаят, че змиите са опасни или страхът се заучава чрез наблюдение реакциите на възрастните, като уплашено изражение или силен писък, например. Всъщност змиите не са толкова вредни, дори помагат за унищожаването на плъхове и други гризачи, които са много по-опасни защото разнасят различни болести.

Учените установили многократно, че бебетата не разпознават нещо като потенциално опасно, докато не са предразположени в тяхната среда. Интересно е, че в някои случаи момиченцата реагират по различен начин от момчетата. Това вероятно обяснява, защо някои малки момчета изглеждат безстрашни при среща с змии и паяци, а момичетата изпадат в ужас само като ги видят.

Факт е, че не се раждаме със страх от змии. Въпреки това, обаче, всички ние сме еволюционно обусловени да се страхуваме от неща, които представляват заплаха за нас.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!