≡ Menu

Връзката между Facebook и пожеланията за рожден ден

Едва към 12 век църковните служители започват да записват датите на раждането на енориашите, както и на покръстването им. Така хората започнали да отбелязват като празник тези дни. В началото такава привилегия е дадена само на аристокрацията и богаташите, но постепенно традицията се разпространява и сред обикновените хора, включително сред жените и децата.

Днес нямаме никакъв проблем с празнуването на рождени дни, стига да го искаме. Получаваме много подаръци и пожелания за рожден ден и във Facebook. Една от първите страни, проявила демократичност още през 13 век, е Германия. До ден днешен там още от сутринта за рожденика се приготвя празнична пита или торта, която се украсява със свещи. Броят на свещите съответства на годините на рожденика, но има и една допълнителна.

Свещите горят през целия ден и се следи навреме да се подменят гаснещите свещи с нови. Чак след празничната вечеря рожденикът може да ги духне, като предварително си намисля желание, което иска да му се изпълни. По Facebook се получават днес толкова много пожелания за рожден ден и картички – някои остроумни, други – не, някои шаблонни, други – оригинални и написани точно за човека.

Примерът на Германия е последван и от други европейски държави по-нататък. И днес всеки народ си има собствени обичаи, свързани с честването на рождения ден. Естествено се наблюдават съществени разлики в самото отношението към празнуването на тази дата при някои народи. В Русия рожденият ден се отбелязва много тържествено и един от най-любимите дни в годината. Малко известно е, че преди 19-ти век той не се е празнувал, като по-голямо внимание се е обръщало на името на човека.

Именно този ден, който е определен от църковния календар, хората с голям замах отбелязват. Гостите се посрещат със специални обредни хлябове, а в чест на именяка се изпълняват песни. Днес песни, клипове и пожелания за рожден ден се раздават във Facebook мрежата лесно и бързо.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!