≡ Menu

Въглищата – важен енергиен източник

В наши дни въглищата са главният източник на енергия за много държави по света. Един от фактите, който показва, че това е предпочитаното гориво, е вноса му в държави, които нямат залежи от него. Украйна, САЩ, Китай, Русия, Австралия имат едни от най-големите запаси от въглища. 25% от цялата световна енергия, се осигурява с това твърдо гориво.

Ето и малко история. Не се знае, кога за първи път някой е открил, че въглищата могат да горят. Обаче е известно, че келтите в Уелс са правили погребалните си ритуали чрез клади с горящи въглища. Но дали са ги и зползвали за готвене и отопление, на никой не е известно. Древните елини и римляните също са използвали въглища.

В продължение на стотици, дори хиляди години въглищата са били използвани като източник на топлина, но те се превръщат във важен енергиен източник едва през последните 200 години. Но един от най-важните моменти в историята на човечеството, е периодът през който са създадени машините, които са задвижвани от горящи въглища.

Днес има два основни начина за добиване на въглища. Това са така наречения открит и подземен добив. При открития добив въглищата се е добиват по-бързо и по-евтино, с помощта на големи машини. Проблемът е, че могат да се причинят сериозни щети на околната среда, както и да останат грозни следи от тази метод за добиване.

При подземния добив се пробиват дълбоки вертикални шахти, правят се хоризонтални тунели. За да не се срутят, тези тунели се укрепват. В тях миньорите добиват въглища, като къртят късове от въглищния пласт. Вертикалните шахти имат дълбочина от над 1 километър. При този метод за добиване на въглища се замърсява много по-малко, но той е по-опасен и скъп.

Но след като е толкова труден и скъп добивът на този вид „черна енергия“, какви методи са били използвани преди години?

Още, когато е нямало модерни технологии за това, мъжете, заедно с жените и децата изкопавали въглища и са ги изнасяли в кошове, на гръб. По-късно са използвали вагонетки или шейни и така са се издърпвали на повърхността. Разбира се отначало, тези шейни и вагонетки пак са били задвижвани, чрез теглене от хората. След известно време започнали да използват коне, волове, дори кучета. Сега обаче нещата изглеждат по съвсем различен начин. Изпозлват се влакове за превозване на миньорите и въглищата.

Въглищата, били те изкопаеми или такива които се произвеждат, дървени въглища например, са един от най-важните енергиини източници на планетата. Те се позлват в ежедневието, както в заводите, така и по домовете, за отопление или готвене.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!