≡ Menu

Готови ли сте за второ дете

Много често родителите търсят отговор на въпроса „Кога ще настъпи най-благоприятният момент, в който нашето семейство ще бъде готово да има второ дете?” Те се опитват да открият коя е оптималната възрастова разлика на двете деца. Възможната разлика във възрастта на децата в семейството е обобщена в три най-често срещани варианта. Всеки вариант има своите трудности и преимущества.

При 1-2 години разлика във възрастта на двете деца. (Трудно е за родителите, а за децата е добре.) При такава малка разлика във възрастта, децата по-скоро ще бъдат много близки приятели, (общи интереси, общи играчки, общи другарчета). При тях е нормално да има конкуренция, но не и силно съперничество към родителското внимание и любов. По-голямото дете все още не счита, че цялото внимание и родителска любов трябва да му принадлежат. Затова няма и ревност между децата.Двете деца са твърде малки и изискват постоянно внимание, грижи, време и това коства огромни физически и емоционални усилия на родителите.

КАКВО МОГАТ ЛА НАПРАВЯТ РОДИТЕЛИТЕ:

По време на втората бременност най-често се наблюдават две тенденции: Майката е отдадена на своето дете, тъй като то е още съвсем малко, и забравя да се грижи за себе си през втората бременност, или точно обратното. Тук родителите, и поточно майката трябва да намери “златната среда”- да отделя достатъчно внимание на по-голямото дете и да не пренебрегва бременността си и произтичащите от нея нужди.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!