≡ Menu

Да осигурим достъпна среда за хората с увреждания

Честно казано днес, като че ли всички наши проблеми са продиктувани от финансовата криза. Те заемат голяма част от нашето ежедневие и внимание.

Наред с това обаче, съществува един наболял проблем, който със същата тази сила и тежест, заслужава да му бъде обърнато необходимото внимание.

Става дума за наболелите проблеми на хората с двигателни увреждания, които изпитват жизненоважната нужда от осигуряването им на т.нар. достъпна среда за всички тях. Както всеки един от нас, така и тази част от нашето общество, има правото на свободно придвижване. Питаме се обаче, дали тези права се съблюдават от някого, дали някой предприема необходимите мерки за да могат тези хора, които имат двигателни увреждания, да осъществяват това си свое естествено право. Излиза, че инвалидите реално нямат възможността да се възползват и упражняват това си свое право. Естествено, нещата опират и до финанси, но въпреки това, живеем в 21 век, столетие, когато е немислимо, хората с увреждания да не могат да се възползват от общочовешкото си право на свободно придвижване. Тези хора имат нужда от достъпна среда. Имат нужда от необходимите рампи, платформи и асансьори, които да ги улесняват в тяхното движение. Вероятно въпросът за осигуряване на подходящи условия трябва да бъде законово скрепен. Може би, само тогава, когато правата им бъдат законоустановени, ще могат да разчитат на някакво адекватно решение на проблема.

Днес членуването ни в ЕС, ни предоставя повече възможности за финансирането на различни проекти. Може би при изготвянето на успешни проекти, ЕС би ни отпуснал нужните финанси, с които да бъдат реализирани тези проекти. Вероятно, това е единственият начин да се набавят пари, с които да бъдат закупени необходимите платформи, подемници и асансьори, които да улесняват придвижването на хората, които са инвалиди. Ако това е начинът, то тогава е необходимо подготвените хора да се заемат със задвижването и решаването на проблемите, с такова естество.

Затова ако искаме, да имаме едно процъфтяващо общество,нека всички ние предприемем някакви действия за да осигурим достъпна среда за всеки, който се нуждае от такава.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!