≡ Menu

Движението може да облекчи болката при артрит

Остеоартрозата /ОА/ може да бъде болезнена, но упражненията са в състояние да подобрят качеството на живот на хората с OA или на онези с висок риск към това заболяване, се казва в едно ново изследване.

За хора, които имат остеоартроза на коляното, носенето на наколенки може да облекчи значително болката.

Това често срещано и неприятно заболяване, което се усложнява с възрастта, е най-честата форма на артрит. Симптомите на ОА са болки в ставите и скованост.

Могат ли хората, които имат остеоартроза да подобрят качеството си на живот?

Дори и малко упражнения могат да помогнат, казва изследователката Кай Сън, която е лекар и специализант в Северозападния университет в Чикаго.

Тя прави сравнение на качеството на живот в три групи:

  • Неактивни лица
  • Тези, които правият някакви упражнения
  • Хора, които правявт препоръчаните 150 минути с умерени до енергични упражнения всяка седмица

“Като цяло качеството на живот се подобрява с повишаване нивото на физическата активност”, казва тя.

В началото на проучването и 2 години по-късно, пациентите отговориха на въпроси за качеството на живота им. Въпросите включваха техните енергийни нива, социални взаимодействия и общото им здравословно състояние. Онези, които са се упражнявали у дома и не особено редовно, са прибавили средно по 10 дни, в които са се чувствали добре. Другите, които са се движили под надзора на специалист, който им е задавал точно определени упражнения, са прибавили 30 дни, през които не са чувствали болка или неразположение.

При групата, която не е спортувала няма промяна в състоянието. Забелязва се само леко влошаване, което не е фатално, но с времето може и да стане.

Подготви коляното, облекчи болката

За хората, които имат остеоартроза на коляното, която засяга най-вече капачката на коляното, наколенките могат да помогнат за овладяване на болката, казва Дейвид Фелсън, професор по медицина и епидемиология в Бостънския университет.

Колянната OA е белязана от постепенно увреждане на ставния хрущял и на уплътняващия материал в края на дългите кости. Щетите могат да доведат до отслабена мускулатура, болка и подуване.

Професор Фелсън казва, че при пациентите, които са носели наколенки, болката е намаляла с около 40% в продължение на 6 седмици.

Подобряване на живота с OA

Резултатите от двете проучвания имат смисъл, казва Милтън Хелфенщайн, младши професор по ревматология във Федералния университет на Сао Пауло в Бразилия.

Той препоръчва както аеробни упражнения, така и малко по-тежко натоварване, леки и елементарни упражнения на степ аеробика и най-вече – чести, интензивни и бързи разходки. Също така, професор Милтън Хелфенщайн препоръчва носенето на наколенките поне 7 часа на ден. Според него те стабилизират коляното, намалявайки триенето между ставите. Това намалява и болката.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!