≡ Menu

Анатомия на коремната болка

Болките в стомаха обикновено се отнасят до спазми или тъпа болка в корема. Коремната болка има кратък живот, но въпреки това може да бъде много упорита. Коремната болка може да се окаже и причина за доста сериозно заболяване.

Силната коремна болка е по-голяма причина за безпокойство. Ако тя започва внезапно и неочаквано, следва да се счита за спешно състояние, особено ако болката се концентрира в определена област. Обадете се на вашето GP възможно най-скоро или да отидете до най-близката болница, ако случаят е такъв.

Коремът боли най-често защото са налице:

  • внезапни стомашни спазми
  • внезапна, силна коремна болка в определена област
  • коремна болка, която продължава дълго време

Стомашни спазми поради прекалено издут корем

Стомашните спазми често се дължат на въздух в корема и подуването, който той предизвиква. Това е изключително често срещан проблем, който може да създаде неудобство, но въпреки това се ликвидира сравнително лесно с подходящите лечебни средства.

Внезапни стомашни спазми с диария

Ако вашите стомашни спазми са започнали наскоро и ако имате диария, причината вероятно би могла да бъде и гастроентерит. Това означава, че има вирусна или лека бактериална инфекция на стомаха и червата, която би могла да премине и без специализирано лечение, само с диета.

Тежките стомашни спазми и диария, от които най-вероятно се чувствате доста зле (с втрисане или висока температура) могат да се дължат на по-сериозна инфекция, като хранително отравяне.

Ако спазмите в стомаха и диарията ви притесняват повече от няколко дни, може да е и заради синдром на дразнимото черво. Затова най-добре е да си осигурите бърза консултация със специалист.

Внезапна, силна коремна болка

Ако имате внезапна, агонизираща болка в определена област на корема, обадете се на личния си лекар или отидете до най-близкото спешно отделение. Това може да е следствие от сериозно заболяване, което бързо ще се влоши без лечение.

Най-често срещаните причини за внезапна болка включват:

Апендицит – подуване на апендикса, което причинява агонизираща болка в долната дясна част на корема и означава, че трябва да бъде премахнат

Перфорирана пептична язва – язва, която се развива от вътрешната страна на лигавицата на стомаха или дванадесетопръстника (горната част на тънкото черво)

Камъни в жлъчката – малки камъни, които се образуват в жлъчния мехур, което може да означава че трябва да бъдат премахнати или жлъчния мехур да бъде опериран.

Камъни в бъбреците и дивертикулит – възпаление на малките торбички, които са част от червата.

Дългосрочна или повтаряща се болки в корема

Чести причини за дългосрочната и повтаряща се болка в стомаха включват:

Синдром на дразнимото черво – често срещано състояние, когато мускулите в стените на червата са в спазъм. Болката често преминава след като се отиде до тоалетната.

Болест на Крон – дългосрочно състояние, което причинява възпаление на лигавицата на храносмилателната система.

Инфекция на пикочните пътища и пептична язва

Запек, киселини и киселинен рефлукс – киселините най-често са течове на стомашна киселина от стомаха в хранопровода.

ПМС- болезнени мускулни спазми при жени, които са свързани с менструалния цикъл.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!