≡ Menu

Дезинсекция – същност и профилактика

Понятието „дезинсекция” за първи път е въведено от руския лекар, микробиолог и епидемиолог Николай Фьодоров Хамали в началото на миналия век, който разработва методология за борбата с причинителите на тифа. Дезинсекция включва не само унищожение на насекоми, както се предполага, но също и провеждането на редица профилактични процедури, насочени срещу намаляването и ликвидацията на причинителите на инфекциозни и паразитни заболявания, а именно различни насекоми и други дребни вредители.

Със сигурност не си даваме достатъчна сметка, че живеем често с тези нежелани „съседи”, които обитават тайно и незабелязано от нас нашите жилища, гаражи, водопроводни мрежи, канализации и предизвикват не само отвращението ни, но те самите са източник на зарази, които могат да причинят епидемични заболявания и даже цели пандемии. Затова ни трябва дезинсекция.

Много е трудно да се избавим сами от това нежелано съседство, трябва да сме специално обучени и да имаме много знания по въпроса. По тази причина е добре да поканим специалист който да обследва даденото помещение и да ни посъветва какъв метод да изберем за дезинсекция – механичен, физичен, химичен или биологичен.

  • Механичният метод на дезинсекция включва прилагането на обикновени хигиенни мерки, като чистене, тупане, миене, подпушване на прозорци и врати.
  • Физичният метод на дезинсекция се състои в използването на огън (много от насекомите не могат да понасят високите температури и дима и умират), сухи и водни пари и ултравиолетови лъчи.
  • Биологичната дезинсекция включва различни микроорганизми или птици, които по естествен начин се хранят с насекоми.

Най-често ни се налага да прибягваме към дезинсекция на хлебарки, бълхи, въшки, комари, мухи, които макар и да изглеждат безвредни, са преносители на много инфекциозни заболявания. Тази дезинсекция я определяме като медицинска. Ако се борим против паразити при животните, т.нар. дезинсекция е ветеринарна, ако ли пък се отпиваме да се справим с насекоми и техните личинки, унищожаващи селскостопанска продукция, тогава използваната дезинсекция е селскостопанска.

Дезинсекция се провежда в две направления – пълно унищожение на съответните насекоми и профилактика с различни средства – насочена към създаването на неблагоприятни условия за разпространение на хлебарки, мухи, мравки, комари, молци, въшки, бълхи. Една дезинсекция предполага съблюдаването на строга хигиена и чистота в помещенията, слагането на мрежи по прозорците и дворните врати, разчистването на малки водоеми и други. За правилното и рационално планиране на мерките за унищожение на насекомите трябва да се знаят местата, където се размножават и къде се концентрират най-много в различните стадии от своето развитие, степента на контакт с човека, динамиката на размножаването на отделните видове и механизмите на действие на отделните групи препарати срещу насекоми, както и възможността да възникват многочислени и устойчиви популации, скоростта на възстановяване на популациите на отделните видове насекоми след въздействие върху тях с различни препарати за дезинсекция.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!