≡ Menu

Детската стоматология – за превенцията срещу денталните проблеми и още нещо

Заболяването „кариес на ранното детство” засяга 45 % от малчуганите до петгодишна възраст и над 80 % от подрастващите до дванайсет години! Денталните специалисти в София мобилизираха съвместно усилията си срещу предизвикателството чрез няколко ключови стъпки: безплатни консултации с децата и родителите, относно необходимостта от превенция; как точно малките пациенти да поддържат добра орална хигиена; какви бариерни методи се използват след отстраняването на денталния проблем, за да не се появи отново той. Зъболекарите съветват още…

По-подробна информация можете да откриете в сайта ни.

Не подценявайте грижата за зъбите на най-малките!

Кариесът започва с деструкция на дентиновата повърхност и може да достигне до меките тъкани в устната кухина. Понякога родителите подценяват проблема, тъй като тези зъби не са постоянни. Някои изследвания в областта на денталната медицина доказват, че ранната загуба на зъб отключва ортодонтски нарушения в зъбните редици. По този повод стоматолозите препоръчват в свободното пространство да се постави временно местопазител. Така ще се спестят време и средства за зъболечение, детето ще избегне травматичния ефект от предстоящите интервенции и няма да се появят затруднения при поддържането на оралната хигиена. Правилното почистване на зъбите, както знаем, е изключително важна част от превенцията срещу стоматологичните заболявания.

Зъболекарите в София предлагат още безплатни услуги в грижата за най-малките пациенти. Силанизирането на детските зъби осигурява надеждна бариера срещу разпространението на кариесите. Подходящо е да се направи при подрастващите между шест и дванайсет години, тъй като тогава избиват постоянните зъби и заболяването засяга над 80 % от подрастващите в тази възраст. Методът няма странични противопоказания!

Редовните посещения в стоматологичния кабинет имат ключова роля!

Пациентите често пренебрегват ролята на профилактичните прегледи и прибягват до зъболекарските услуги едва след наличието на дентален проблем. Понякога децата не различават ранните симптоми на възпалителния процес и това води до сериозни поражения върху устната кухина. Над 95 % от населението в България е носител на инфекцията Херпес симплекс вирус тип 1, която настъпва най-често при подрастващите до тригодишна възраст и при пациентите с понижен имунитет. Заболяването прогресира с избиването на постоянните зъби, но може да бъде провокирано и от травма в оралната област. Това състояние крие доста рискове за децата, тъй като може да се дехидратират. Традиционно вирусът преминава за седмица с правилното лечение. Днес денталната медицина използва лазерна техника от последно поколение, за да ускори заздравителния процес на меките тъкани в устната кухина. Известно е, че лазерът предотвратява повторното развитие на бактериите, а възстановителният период значително се ускорява. Разбира се, от решаващо значение е навременното диагностициране на проблема! Само тогава денталният специалист може да предложи адекватно решение срещу заболяването, без то да има травмиращи последици върху малките пациенти.

„Заедно с родителите трябва да възпитаме полезни навици в децата”, твърдят специалистите!

Зъболекарите в София се стараят да обединят усилия съвместно с родителите срещу страхът от посещенията в стоматологичния кабинет. За целта експертите препоръчват зъболечението с лазер пред конвенционалните методи. Над 50 % от децата до осемгодишна възраст страдат от разстояние между централните резци, наречено диастема. Счита се за естетически проблем след започването на тийнейджърския период, когато междузъбното пространството там остане по-широко от 3 мм. Понякога причината за това заболяване може да бъде резултат от изменения като високо заловена или по-къса лигавична гънка от вътрешната страна на горната и долната устна. В медицинската практика дефектът носи наименованието френулум. Консервативното лечение преминава чрез хирургична операция, а възстановяването от интервенцията отнема около седмица. Приложението на лазерните технологии в денталната медицина има редица преимущества в случая. Революционния метод елиминира необходимостта от инвазивна намеса, пациентът не страда от постоперативна болка, а меките тъкани се регенерират бързо чрез биостимулиращия ефект на апаратурата.

Лазерната технология намира приложение също при отстраняването на кариеси или пародонтални джобове, при избелването на зъби и намалява риска от повторно инфектиране на дентиновата структура. Зъболечението без болка е най-удачният начин да се насърчат децата при поддържането на добра орална хигиена, а оттук и към по-чести посещения в стоматологичния кабинет.

Зъболекарите съветват още… Пациентите да купуват четка за зъби, паста за зъби или други продукти за оралната хигиена само след индивидуална консултация с експерт. Децата имат нужда от специфични грижи, защото те самите са специални и защото няма нищо по-вълшебно в света от детската усмивка!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!