≡ Menu

Поддържане на дървени хоризонтални щори

Дървеният материал е предпочитан като естествен и запазващ своята привлекателност в течение на времето. Затова поставянето на дървени хоризонтални щори ще се впише лесно и стилно в интериора на дома ви. Съвременните дървени щори се предлагат с профили и шнурове в същия цвят, така че се създава ненатрапчиво вписване и съчетаване с дървените мебели. Освен това обработването с лак, който е УВ устойчив, запазва вида и качеството на дървения материал.

Какво представляват дървените хоризонтални щори? Разберете повече в сайта ни.

Почистване на праха от щорите от дърво

Вашите дървени хоризонтални щори ще запазят вида си в течение на годините, ако полагате необходимите грижи. Редовното почистване на праха е най-основната грижа. Въпреки че то изглежда лесно, ето някои съвети, които ще го направят наистина ефективно.

Затворете щорите, за да образуват плоска повърхност. След като почистите от едната страна, завъртете ламелите, за да можете да почистите от другата страна.

  • Почистване с микрофибърна кърпа

За леко почистване на праха избършете с микрофибърна кърпа. Можете да използвате и парче вълнен плат. Трябва да почистите от горе надолу, за да не се откачат ламелите.

  • Почистване с прахосмукачка

Почистването на праха с прахосмукачка е може би по-бързо. Но трябва да използвате меката четка, за да не повредите повърхността на щорите.

Почистване на всяка ламела поотделно

Почиствайки индивидуално всяка ламела, ще постигнете по-голяма чистота. При избърсването можете да използвате хартия или мека суха кърпа. Почистването не трябва да се извършва в двете посоки. Почиствайте, забърсвайки или отляво надясно, или отдясно наляво.

  • Почистване с памучни ръкавици

Ще улесните почистването, ако си сложите памучни ръкавици или стари чорапи и избършете всяка ламела. Освен че ще премахнете замърсяването, така ще елиминирате и статичното електричество, което привлича прах.

  • Почистване с бояджийска четка

Може би не сте се сещали, че можете лесно и добре да почистите ламелите с бояджийска четка. За предпочитане е ширината й да е колкото ширината на ламелите

Ако дълго време не сте почиствали щорите

Ако не сте почиствали вашите дървени хоризонтални щори от доста време, добре е да напръскате леко повърхността им с течен сапун, а след това да избършете.

Накарайте дървените щори да заблестят

  • Напръскването с течен сапун преди почистване ще накара почистените вече щори да заблестят.
  • Друг начин за придаване на блясък е чрез напръскване с препарат за почистване на дърво.
  • Лесно можете да си направите почистваща течност, която да придаде блясък. За целта смесете една четвърт чаша зехтин и малка купичка топла вода.
  • За лакирани щори в половин чаша топла вода капнете няколко капки етерично лимоново масло.

Колко често трябва да почиствате щорите

По принцип, ако имате дървени хоризонтални щори, трябва да ги почиствате по-често, отколкото се почистват металните или пластмасовите щори. Те събират повече прах. Затова е необходимо да се почистват най-малко веднъж седмично. Така няма да има възможност да се натрупа много замърсяване.

Не мийте дървените щори

Измиването или накисването във вода ще повреди дървените щори – дървото абсорбира влагата. Но ако някъде по повърхността има лепкави или упорити петна, можете да ги почистите с навлажнена кърпа. Тя в никакъв случай не трябва да е мокра. След почистването непременно трябва да избършете със суха кърпа.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!