≡ Menu

Дизайн на лого – естетика и насоченост

Дизайн на лого е нещо много важно, много индивидуално и определящо, за една компания. Логото е визитка, знак, символика и лице. Неговото присъствие и създаване са неизменна част от стъпките по утвърждаване на една компания и изграждането имиджа на марката й. Вземете за пример Apple, Ford, Mercedes, Coca-Cola, MacDonald’s, Nike и още много големи компании с лога преминали границите на времевото ограничение. Те определено са разпознаваеми и то в цял свят, ей така с лекота, без усилие и като на шега. Но дали наистина в дизайн на лого, в самото му начално развитие стой една наивност и невинност – надали! Шансът е едно, доброто лого съвсем друго. Един професионален дизайнер знае добре, на какво да заложи и на какво не в определени дизайни. Определена насоченост и естетика за дизайн на лого са необходими, за успешното му изграждане.

Златното правило – Keep it Simple, Stupid!

Навярно много от вас са чували за това правило, а други не са. Нека кажем с две думи, то означава опростеност. Буквално в превод гласи – Запазете нещата прости, глупаво опростени! За едно лого и създаването му този принцип е задължителен и спазването му донякъде ще ви увенчае с успех. Искате толкова много да кажете и вложите в едно лого, че в един момент първоначалните ви дизайни са доста усложнени. Като поизхвърлите излишните детайли, елементи и усложнения и запазите основните елементи на дизайна, ще достигнете до среден вариант, който отново трябва допълнително да опростите. Вижте логото на Nike. То е толкова иконично, че няма човек, който да го сбърка. Трудно се достига до такъв дизайн обаче и се изисква доста опитност!

Естетика на ефектите

Графични платформи, като Photoshop, Adobe Illustrator и Corel Draw са извор на ефекти, мощни инструменти за обработка, филтри и какво ли още не… Един съвет – не се захласвайте по тях, когато изработвате лого! Максимата тук от проба, глава не боли, не важи. Колкото повече се оплитате в лабиринтите на ефектите, толкова повече губите простата и семпла естетика на лого дизайна. Подсилването и акцента не винаги се дължат на очевадния ефект, а на крехката физика на внушението.

Последователност и логика за дизайн на лого

Колкото и креативност, и изкуство да ви се иска да вложите в изработката на едно лого, то трябва да си изработите, и да следвате определена схема и ход на действие. Така концентрацията и идеята няма да ви убягнат. Организираността не е само за счетоводители и математици, но и за дизайнери. Следната схема на работа е доказано добра и сполучлива:

  • Създаване на идеи и генерирането им, чрез информираност, детайл и съсредоточаване;
  • Направа на множество предварителни скици-проекти с цел изчистване на идеята;
  • Векторен дизайн и изпращане на няколко варианта на клиента, за обсъждане;
  • Добавяне или премахване на елементи от лого дизайна след детайлното им претегляне и обсъждане с клиента;
  • Завършен дизайн, информативен и дискретно провокативен, който изпращате на клиента;

Дизайн на лого и неговата насоченост и естетика са строго индивидуални и целят масово впечатление, запомняне и разпознаване. Без тези критерии и изпълнението им едно лого е твърде малотрайно и незабележимо!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!