≡ Menu

Днес ролковите вериги намират все по-голямо приложение

В дейността на съвременния човек се използват различни видове вериги. В зависимост от предназначението си, те могат да бъдат задвижващи, режещи, теглителни, или товароподемни. Особено широко приложение днес намират така наречените ролкови вериги. Обикновено веригите принципно се състоят от занитени звена, които директно се задвижват от зъбни колела. При ролковите вериги обаче, звената нямат директен контакт със задвижващите валяци, а представляват пластини, върху които има втулки. Ролята на втулките е, да се въртят свободно около осите, така че да се избегне излишно натоварване и триене. Върху втулките се поставят специални ролки, от където идва и наименованието на тези ролкови вериги.

Ролките непрекъснато са в движение, те се приплъзват при съприкосновението си със зъбните колела и по този начин се избягва триенето. Това е особено важно, именно при задвижващите вериги, защото там имаме непрекъснато триене между звената на веригата и валовете, които придават въртящ момент. По своето устройство, те са механични звена, които свързват предавките. Ролковите вериги придават въртящия момент от валовете на предавките. Въпреки сложната изработка, състояща се от пластини, втулки и въртящи се ролки, ролковите вериги са гъвкави, и заместват остарелите ремъци, които дълго се използваха в различни машини и в автомобилостроенето. Ремъчните предавки, имат редица недостатъци, в сравнение с ролковите вериги. Те по-лесно се износват, късат, поддават се на температурни промени. Освен това, при тях, натоварването върху задвижващите валове е много голямо, заради непрекъснатото триене. Ролята на тези вериги се състои именно в избягване на директното и непрекъснато триене между предавките и въртящите се звена. Разбира се те си имат и недостатъци, като по-висока цена и сложност на изработка.

При този вид верига, звената включват доста отделни компоненти, като външни и вътрешни пластини, оси, нитове, втулки и ролки. Но и ролковите вериги могат да се повредят, като причината за това обикновено е износването на материала. Понякога може да има проблем и с осите на звената, което води до провисване на веригата. По своето устройство, ролковите вериги могат да бъдат от няколко реда въртящи се ролки, като има по-прости, едноредови, и по-сложни, триредови.

Особено важно е, занитването при този вид вериги, от него зависи здравината на осите, а от там и цялата конструкция на веригата. За по-дълъг живот на ролковите вериги е необходимо да има и подходяща машинна смазка, която още повече увеличава приплъзването на ролките върху валовете и предотвратява голямо натоварване. Като недостатък, може да се отбележи, че монтирането на ролкови вериги не е проста и лесна работа. Обикновено за това се изискват умения, подходящи инструменти и инструкции. Често пъти се налага при замяна на остаряла ролкова верига с нова, старата да бъде срязана с длето, чук или флекс.

Монтирането на новата е свързано с доста усилия, свързани с разтягането и, и захващането на звената за зъбците на задвижващите колела. Опъването на веригата е особено важен момент, защото трябва да се намери подходящия баланс. Ролковите вериги не трябва да бъдат нито прекалено натегнати, нито да имат по-голямо от допустимото провисване. В противен случай бързо ще се износи.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!