≡ Menu

Епизодичната мигрена е чест спътник на хората със затлъстяване

Излишните килограми и ниската двигателна активност предразполагат развитие на мигрена, според едно скорошно проучване на д-р Лий Петерлин от Университета Джон Хопкинс.

Доктор Петерлин се интересува от така наречената епизодична мигрена, която се появява много по-често при хората с тлъстинки около талията.

Специалистите би трябвало да имат предвид тази връзка и да стартират лечението по-рано, за да не се превърне мигрената в хронично заболяване, категорична е специалистката. Това може да помогне и да предотврати натрупването на излишни килограми и изобщо да промени начина на живот на онези, които имат наднормено тегло.

Каква всъщност е връзката? От изследваните хора приблизително 10-15% са съобщили за пристъпи на епизодична мигрена. След приключване на изследването стана ясно следното: 32% от пациентите с мигрена имат и наднормено тегло.

Като се вземат предвид всички фактори, наднорменото тегло повишава риска от мигрена с 81%. Тази връзка е особено силна сред жените под 50 години. Не се забелязва подобна зависимост при мъжете.

Връзката между мигрената и затлъстяването е в намаляване нивото на физическа активност, което способства за трупането на допълнителни килограми. Болката възпрепятства движението. В тези случаи специалистите препоръчват да не се използват лекарства, които така или иначе не могат да спрат пулсирането в слепоочията. С успех при мигренозни пристъпи се прилага се уредът за бързо елиминиране на болката. Stop Pain. Тази миниатюрна машинка се слага в основата на врата и след минути болката започва да намалява, за да изчезне напълно. Необходимо е само поне 2-3 пъти на ден да прилагате Stop Pain там, където усещате болка. Електромагнитните вълни, които уредът излъчва, ще се погрижат за останалото.

Освен това, връзката между затлъстяването и мигрената може да бъде прекъсната и ако хората с наднормено тегло започнат да се хранят здравословно, не просто да пазят диета. Ако само за месец изключат от менюто си само 3 неща – сол, захар и хляб, то за тези четири седмици без кой знае какви усилия и лишение, те ще отслабнат с 5 килограма. А ако към списъка с лишения прибавят намаляване или спиране на тютюнопушенето, както и приема на кафе, то за същите тези четири седмици ще намалеят и мигренозните пристъпи.

Тайната, според специалистите, е да се овладее затлъстяването стъпка по стъпка, а не с драстични лишения.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!