≡ Menu

Нова надежда за откриване на рак на яйчниците

Прост кръвен тест в комбинация с ултразвук може да помогне на лекарите да хванат рак на яйчниците, докато това коварно заболяване е все още е лечимо, показва ново проучване.

Ракът на яйчниците е тих убиец. Той изненадва с почти липсващи симптоми. По времето, когато една жена узнае, че има рак на яйчниците, заболяването често е напреднало и перспективите са мрачни.

Това ново изследване “е един лъч светлина”, заяви изследователят д-р Карен Лу, професор в онкологичния център „Андерсън“, който се намира в Хюстън.

За разлика от ракът на гърдата, на матката и на дебелото черво, все още няма надежден скринингов тест за откриване на болестта. Много подходи за скрининг са били изпробвани, но нито един не е бил достатъчно точен, за да може да се ползва. Лошото при това заболяване е, че често резултатите от скрининговия тест са положителни и това провокира лекарите да извършват инвазивни операции, за да се изключи онкологично заболяване на яйчниците.

Тъй като рак на яйчниците се среща сравнително рядко, един скринингов тест, който дава неверни положителни резултати ще навреди много повече, отколкото ще помогне.

В новото проучване, което е отнело 11 години са били включени повече от 4000 жени. То е било проведено в САЩ. Паралелно с него е проведено проучване и в Англия, но там броят на жените, които са били включени е бил много по-голям – повече от 200 000. Предварителните резултати от този процес, публикувани през 2009 г., са били положителни, и учените с нетърпение очакват окончателните резултати, които трябва да са готови през 2015 година.

“Ние наистина трябва да изчакаме данните от Великобритания, преди да сме в състояние да въведем това откритие като скринингов метод”, каза доктор Лу.

Новият метод за проверка съчетава две съществуващи техники: кръвен тест, който проследява нивата на кръвния протеин CA125, който е известен като туморен маркер и преглед с ултразвук, който ще покаже на лекарите какво е състоянието на яйчниците.

Наред с това лекарите призовават жените да не се отказват от превенцията на раковите заболявания. Редовни прегледи, здравословен начин на живот и повече информация за коварните онкологични заболявания са само част от онова, което трябва да направят жените, особено тези, които са в менопауза. Приемът на продукти, които подсилват имунната система също е препоръчан от специалистите. Добро предложение в този случай е чистият биосок от Годжи Бери. Добрата работа на имунната система може да защити организма от редица неприятни заболявания, в това число и онкологични болести като рак на яйчниците, проблеми с черния дроб и зрението.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!