≡ Menu

Загниване на зъбите при децата – причини и признаци

Зъбният кариес при децата е много често срещан проблем, който се получава заради любовта на малките към сладките храни. Когато даден зъб няма минерали, тогава в него се получава дупка или мека кухина, които води до кариес.

Ако развитата кухина е много дълбока, според изследване на гниене на зъбите, това може да повлияе на нервните клетки и на кръвоносните съдове, които се намират в централната пулпа. Този процес на липса на минерали е известен като деминерализация на зъбите и тя основно се дължи на наличието на киселина върху емайла. Когато тази твърда тъкан започне да не издържа на киселинните атаки, това е предпоставка за увреждане и загниване на зъба.

Причини за възникване на зъбен кариес при децата

  • Ако се консумират храни, съдържащи захар, това дава енергия на бактериите в устната кухина, като в същото време простите захари се трансформират в киселина, която руши най-твърдата обвивка на зъбите, което е предпоставка за загниването им
  • Храните богати на въглехидрати също могат да са причина за гниене. Такива са чипс, бисквити, вафли, шоколад, фъстъчено масло и други.
  • Употребата на газирани безалкохолни напитки до голяма степен също може да накара зъбния емайл да ерозира.
  • Пропускането на измиване на зъбите и нередовното посещение на зъболекарските кабинети също е сред основните предпоставки за получаването на кариес.

Симптоми на кариес

Когато гниенето на зъба е в самото начало, тогава не се усеща болка. Когато загниването стане по-интензивно, тогава чувствителността към топли и студени храни и напитки се увеличава. При по-тежки случаи, засегнатият зъб може да започне да гнои и да се получи кървене. Развитието на кафяви петна също може да бъде признак на развиващия се кариес.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!