≡ Menu

Затлъстяване и повишените рискове при бременността

Затлъстяването по време на бременност е доста рисковано, тъй като може да доведе до редица усложнения, включително и високо кръвно налягане, прееклампсия и гестационен диабет. Проучванията показват, че жените с наднормено тегло са по-склонни към спонтанен аборт, по-често се нуждаят от раждане чрез секцио и повече кървят и получават инфекции при цезарово сечение. Бебетата на жените с наднормено тегло по-често се раждат преждевременно и могат да имат аномалии на гръбначният стълб, наречени дефекти на невралната тръба. С най-голям риск са жените с индекс на телесната маса между 25 и 30, като изпреварват дори тези с ИТМ над 30.

Бременните жени трябва да запомнят някой много важни препоръки:

  • Пренаталното наддаване на тегло при жените с нормално тегло не трябва да превишава 11-15 килограма, при тези с наднормено тегло покачването не трябва да надвишава границите между 6 и 11 килограма, а жените със затлъстяване трябва да се постараят да не превишават 5 килограма по време на целият период на бременността.

  • При първото посещение на акушеро – гинеколог след установяване на забременяването трябва да се направи измерване на теглото и масата за да се изчисли индексът на телесната маса.

  • Трябва да се потърси програма с диети и упражнения за бременни за да не се позволява прекомерно покачване на теглото. Обсъдете с вашият лекар какви упражнения могат да се правят, като се следи вашата сърдечна честота и тази на плода. Тази програма трябва да се спазва и след като бебето се роди, за да можете да си върнете до килограмите преди забременяването.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!