≡ Menu

Защо е полезно да се чете

Кога за последно сте влизали в книжарница? Кога за последен път си купихте учебници или книги? Или ви се вижда неуместно да си харчите парите за такива неща? Ако мислите така, е хубаво да промените мнението си! Четенето винаги ще е полезно и каквито и книги или учебници да си купите, ще извлечете от тях повече полза, отколкото вреда.

Все по – наболял проблем в днешно време е въпросът, свързан с това до каква степен хората са грамотни. Факт е, че значителен брой от тях не пишат правилно на родния си език, не са много наясно с пунктоацията и пр. Според мен един от основните фактори за това състояние е прекалено малкото книги, които човек чете в днешно време.

Сега има много книжарници, специализирани в определен жанр литература. Има дори антикварни книжарници, където можете да намерите учебници от по – стари издания. Да не говорим, че има многобройни сергии за книги на старо, от които, да речем за 20 лв., можете да закупите поне 5 книги. Това в случай, че не ви се дават пари за скъпи книги.

За съжаление многото книжарници не са често посещавани и много книги просто си стоят наредени по рафтовете. Жалко е, че такова богатство, каквото несъмнено са всички книги и учебници, не се използва от повечето хора. Преди известно време, не помня точно колко, по телевизията казаха, че българинът чете средно по една книга на година. Това, честно казано, никак не ме изненада, защото знам, че е така, но все пак силно ме смути.

Затова в случаите, когато имате излишни пари за харчене, не се колебайте да си купите с тях някоя книга. Със сигурност е по – добре, отколкото да ги похарчите за кутия цигари, например. Неслучайно се казва, че книгата е прозорец към света и само от нас зависи дали ще погледнем през него.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!