≡ Menu

Международно летище Абу Даби

Международно летище Абу Даби и по-конкретно централния комплекс е съобразен с всички изисквания от плана на Абу Даби 2030 – трансформиране на пустинята в така наречената „Градина на Персийския залив”, чрез дизайн, който отговаря на естествената му среда, като същевременно отговаря на нуждите на бързо разрастващата се столица. Замислена като порта към града, сградата на терминала е издигната над нивото на пътното платно, като така създава впечатлението, че стои на свое собствено плато.

В този контекст сградата е доминиращата и най-внушителна структура на хоризонта, с профила си, чернеещ на фона на небето. През нощта осветената вътрешност на сградата създава прозрачна структура, която се вижда от магистралата на повече от 1500 метра. С доближаването на сградата на терминала, пътната система и озеленяването работят заедно за създаването на поредица от събития, чиято кулминация е монументално голямото пространство за гражданите вътре в терминала.

Вътрешно мащаба на залата на заминаващите, 50-метрова високо пространство без да са използвани, каквито и да е колони, направен до голяма степен чрез използването на дълги, облегнати арки, дарява сградата с един отворен интериор, като на открито, с укрепителни арки, визуално отделени от покрива, за да се подобри усещането за лекота. Граждански характер на централната сграда, сърцето на X-образния комплекс, се допълва от магазини, заведения за хранене, програми за обществено изкуство, които включват пространство за галерия, както и уединена градина.

По плана на нейното архитектурно проектиране, X-образната форма осигурява най-голяма програмна ефективност, която дава възможност на терминала, да се разшири от 39 до 49 порта, на които в крайна сметка ще се обработват около 50 милиона пътници всяка година. Покривът на кейовете по протежение на X са „смъкнати” на нивото на фасадата в хълмиста форма, за да се защити сградата и хората от слънцето. Също ръководено от екологичните цели на проекта, сградата включва редица мерки, включително намаляване на използването на питейна вода с помощта на озеленяване присъщо на сух климат и ефективното използване на естествената дневна светлина, допълнени с ниско енергийно осветление. Този, както и други изключителни архитектурни проекти са дело на уникалната фирма Kohn Pedersen Fox (Кон Педерсен Фокс).

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!