≡ Menu

Защо е толкова важно да се прави преглед на простатната жлеза?

Правенето на скрийнингов тест, в точното време е едно от най-важните неща, които човек може да направи за здравето си. Така най – добре може да се установи евентуално заболяване още в най-ранният му стадий на развитие, още преди да се появят симптомите му и така значително се улеснява лечението. Това се отнася най-вече за различните видове тумори, както и за останалите болести, които предизвикват големи усложнения. Самите тестове се основават на вашата възраст, както и на основните рискови фактори.

Специалистите по карцином на простатната жлеза препоръчват, тази жлеза да се изследва поне по веднъж годишно, а хората, които имат фамилна анамнеза за този тип тумор – веднъж на 6 месеца.

Ракът на простатната жлеза е с най-голяма честота при мъжете, след този на кожата. Обикновено, неговото развитие е доста бавно, но има и разновидности, които са доста агресивни и много бързо обхващат всички тъкани на простата, след което пускат разсейки и към другите околни органи. Скрийнинговите тестове позволяват болестта да се открие много по-рано, още преди да се покажат симптомите (при този тип рак, те се появяват на по-късен етап, когато лечението е изключително трудно), като така ефектът от процедурите по премахването му е доста добър.

Самите тестови включват дигитална ректална проверка и евентуално кръвен тест с простатен специфичен антиген. Те са силно препоръчителни при:

  • Мъжете над 50 години със средно-рисков фактор
  • Мъжете над 45 години с висок рисков фактор (най-вече това са чернокожите мъже)
  • Мъжете около 40 години със фамилна анамнеза за рак на простатата
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!