≡ Menu

За вечеря всичко друго, но не и пържено

Ако сме загрижени за нашето здраве и килограмите, трябва да обърнем специално внимание на вечерята, която приемаме вечер, преди да си легнем. Както знаем, закуската е изключително важна и не трябва да се пропуска. Толкова важна обаче, се оказва и вечерята. През деня, когато се движим повече, физическата дейност е налице и организма ни работи на пълни обороти, вечер обаче нещата стоят по малко по-различен начин.

Храната, която приемаме през деня, много бързо и лесно се усвоява от организма, именно поради движенията и всичко останало. Вечер картината е по-различна. Тогава нямаме тази физическа дейност, каквато има през деня. Метаболизмът се забавя и по-трудно се усвоява всичко, което бива прието, по това време от денонощието. Да не говорим, че „тежката” и обилна вечеря, не води до бързо заспиване, напротив съня е неспокоен и непълноценен. Вечер, преди да си легнем трябва да се подготвим за сън, който да ни зареди със сили за следващия ден.

Ето защо, храната за вечеря трябва да не е пържено и мазно, но напротив трябва да е нещо лекичко, което евентуално да бъде варено или печено, и в никакъв случай пържено ястие в големи количества. Освен заради грижата за спокойния ни сън, менюто за вечеря, трябва да е внимателно подбрано и заради нашата фигура. Вечер, след една обилна нездравословна вечеря, се създават перфектните условия за трупане на килограми и образуване на мастни депа, където тялото да си складира мазнините, като резерв, в момент на нужда.

Един много силен аргумент в защита на леката вечеря, това е факта, че вечер тялото ни не може в пълна сила да усвои приетите вещества с храната. Вечерята трябва да е не по-късно от 20 часа, ако искаме да имаме спокоен и дълбок сън. Ако вечеряме много късно, то тогава вместо тялото да се отпусне за сън, то насочва доста сили и енергия към стомаха за смилане на храната. Това определено си е много важна причина за по-ранна вечеря. Храната трябва да е лек за тялото ни, но когато не е подбрана добре и след това не е приета когато трябва, тя се превръща, макар и силно казано, в отрова за него!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!