≡ Menu

Здравни факти за плода киви

Повечето хора свързват плода киви с Нова Зеландия, която е лидер в производството на плодове. Въпреки това, те са с произход от Китай, и до 1960, са известни като “китайско цариградско грозде.

Тези космати плодове са въведени в Нова Зеландия в началото на 1900, като са били наречени на името на уникалната птица от тази страна.

Установени са многобройни проучвания за хранителните и здравните ползи от киви. Ето някои факти за кивито и ползите за здравето:

1. Кивито се класира на върха на плодовете с хранителна плътност. Това означава, че можете да получите повече витамини и минерали за грам, и за калории, отколкото повечето други плодове.

2. Кивитата са богати на витамин C

Макар че всеки винаги мисли за портокали когато става дума за витамин C, всъщност трябва да мислим за кивито – има два пъти повече витамин C в кивито, отколкото в портокалите! Всъщност има толкова, че ни е необходимо само едно киви всеки ден, за да получим препоръчвания дневен прием.

3. Кивитата са с особено високо съдържание на други витамини в сравнение с другите плодове

Необичайно е за храни с ниско съдържание на мазнини – да не говорим за плодове – да бъдат добър източник на витамин Е, който е добре известен за здравето на сърцето и с антиоксидантни свойства. Въпреки това, кивито е идеална храна с ниско съдържание на мазнини и естествен източник на витамин Е.

4. Фолиева киселина.

Кивито е естествен източник на фолиева киселина, която е необходима за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, помага на мозъка и когнитивното развитие и предотвратява неврални дефекти при бебета – както преди, така и по време на бременност.

5. Калий.

Кивито има около същите нива на калий като бананите, но е само с половина калории – което прави кивито отличен плод с ниско съдържание на натрий и високо на калий, което може да бъде полезно за поддържане на кръвното налягане и за здравето на сърцето.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!