≡ Menu

Туристическа раница – как да изберем

Една раница е толкова важна за един поход, че без нея самото пътуване няма как да се проведе удобно, така че ръцете ви да са свободни за правене на снимки, придържане към някой или нещо и всякакви други действия, за които те са ви необходими. На пръв поглед прост предмет, но всъщност много важно средство, което спомага за сигурното пренасяне на всичко, от което се нуждаете, където и да е. В следващите редове ще обърнем внимание на няколко важни функции, които изпълнява една раница за туризъм.

Най-напред, трябва да изберете с капак или преден панел да се отваря вашата раница. И двата модела имат плюсове и минуси. При първия може много бързо да откриете търсената вещ, тъй като съответното отделени се отваря напълно чрез U-образен цип. Втория вид е по-лек и чрез връзките за пристягане, поставени под капака, може да поберете повече багаж, отколкото позволява капацитета на раницата. Те са по-подходящи за катерачите, понеже хората, които се занимават с този вид спортове, се нуждаят от по-малка раница, която да побере тази част от оборудването им, която не са сложили на себе си.

Друг важен показател е размерът на раницата. Обичайният достига до 30 литра, но все пак трябва да имате предвид това, за което ще я ползвате. Разликата е голяма, защото една кемълбег раница е с обем от 1 до 10 литра, но една раница за алпинизъм, например, достига до 40-50 литра.

Тъй като всичко зависи от предназначението на раница, сега ще разгледаме няколко случая, в които ще ви се наложи да си вземете различни модели раници.

Например, ако целта ви включва целодневен преход, трябва да си купите такава, която притежава капацитет от 30 литра, има много малки и големи джобове и е съвместима с хидратираща система. Ако пък сте любители на катеренето, алпинизма и силните усещания, намерете си раница с 40-литров обем, стабилизираща рамка или подплатен гръб за допълнително удобство, компактен профил и някакви други екстри. Феновете на зимните спортове и главно на карането на ски, ще се почувстват максимално облекчение и удовлетворени от раница с компактен профил, към която могат да се закачат ските, сонда и лопата и разбира се гръден и кръстен колан.

За бегачите се предлагат специални кемълбег раници или пък други малки такива с капацитет до 25 литра, към които задължително трябва да има хидтратираща система или резервоар за вода.Имате моделите, имате и техните характеристики, сега ви остава само да подберете подходящата раница за пътуването си.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!