≡ Menu

Зеленото строителство дава комплексен отговор на финансовата криза и екологичните проблеми

Луксозните апартаменти и ателиета на комплекс “Еделвайс” в Бояна съчетават новите тенденции в жилищното и бизнес строителство.

Загрижеността за екологичното равновесие на планетата е все по-важен фактор при изготвяне на международни спогодби и стратегии, и тъй като 40% от парниковите емисии в Европа са резултат от енергийната консумация в сградите то енергийната ефективност на строителството привлича все по-голямо внимание поради големите възможности, които този висок дял предлага за намаляване както на замърсяването, така и на преразхода на все по-оскъдни и скъпи енергийни ресурси.

Подобни общоевропейски инициативи изискват сериозни инвестиции и трудно получават успешен старт без сериозна финансова и законодателна подкрепа, но в случая със зеленото строителство завръщащата се криза вместо спирачка, може да се окаже двигател на процеса. Причината за това е, че лице в лице с перспективата за продължителна глобална рецесия, която дава малки надежди за скорошен устойчив растеж, както бизнес предприемача, така и отделния гражданин, са изправени пред един и същи проблем – да ограничат разходите си и да опазят стойността на активите си. Инвестицията в зелено строителство предлага и двете, като добавя и повишено качество на работната и битова среда.

У нас бизнесът даде положителен пример със строежа на центъра “Софарма Бизнес Тауърс”, чийто функционален и модерен дизайн е подчинен до последната си подробност на идеята да се пести до 50% от енергията, която обикновено се употребява в бизнес сграда от този тип – предимно за опресняване на въздуха, осветление, отопление и охлаждане.

В жилищното строителство луксозните апартаменти и ателиета на комплекс “Еделвайс” в Бояна са пример за съчетаване на енергоспестяващи сгради с местоположение на границата между градската динамика и чара на планинското спокойствие. Подобни проекти са знак, че строителите на жилища също се преориентират към зелените технологии и материали, които чрез драстично намалени експлоатационни разходи възвръщат в кратки срокове по-високата си първоначална цена. За обрат в анти-кризисната тенденция за намаляване себестойността на сградите, която в дългосрочен план залагаше капана на бързо растящите разходи по поддръжка и експлоатация, и на ускорената амортизация на стойността на сградите, говори и фактът, че днес кредитните институции отчитат повишен интерес към по-високите ценови сегменти на пазара на имоти.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!