≡ Menu

Почистете охлаждането на лаптопа си

Не рядко охлаждането дори на най-модерните, и относително нови лаптопи да започнат да въртят на високи обороти и да издават особени, дразнещи шумове. Това в повечето случаи е признак, че лаптопът има неприятности с вентилатора, което обикновено е причинено от засмукването на много прах в охлаждането.

Също както обикновените компютри, мобилните компютри могат да съберат големи количества прах. А защото в лаптопа всичко е събрано на такова малко място, прахта е дори по-зловредна. Когато на охлаждането му се налага да върти винаги на високи обороти, е въпрос само на време преди лаптопът да почне да загрява много, блокира и е много възможно да сдаде багажа.

За късмет този проблем не е много трудоемко да се преодолее. Всичко необходимо е малка отвертка и спрей с въздух под налягане или неголям въздушен компресор. Изключете лаптопа, отстранете адаптера и обърнете лаптопа. Вижте как са разположени въздушните отвори за вентилатора – там трябва да се намира малък панел за достъп. Отвийте винтовете на капака и го отстранете – вентилаторът би трябвало да е точно под него. В зависимост от модела на ноутбука, този процес може да се различава малко, но повечето актуални лаптопи имат директен достъп до вентилатора.

Време е да продухате натрупалата се прах – най-добре на открито. Продухайте перката на кратки промеждутъци от различни посоки, опитвайки се повечето продухвания да бъдат в посока на отворите. В случай, че използвате компресор, използвайте на сравнително ниско налягане и не дръжте дюзата много близо. Все пак не желаете нещо да се счупи. След като сте продухали всичката видима прах, поставете панела на охлаждането и батерията на местата им, след което включете лаптопа. Би трябвало вече да работи по-безшумно и на по-ниска температура от преди.

В случай, че лаптопът ви е по-стар от година, вероятно също се нуждае от тази профилактика. В случай, че още е в гаранция или се притеснявате нещо да не се случи, по-добре го занесете в някой сервиз.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!