≡ Menu

Избор и монтаж на ламиниран паркет

Най-често поставяната подова настилка след завършването на основните строителни дейности в една сграда е ламиниран паркет. Той се наложи на пазара с разнообразието си от цветове, с високите си топлоизолационни качества и бързия монтаж. Макар в някои отношения да отстъпва на естествения, новите технологии за производство на ламинат подобряват непрекъснато неговата устойчивост и издръжливост.

Преди да се избере подходящият ламиниран паркет, е много важно да се подготви самата настилка, върху която ще се поставя той. Тя трябва да е с отлична гладкост, да е суха и чиста. В противен случай след поставянето на ламелите ще се появи неприятно проскърцване или разместване. Добри цени за ламиниран паркет можете да намерите при нас.

Монтирането на ламинирания паркет става много лесно и бързо – използва се предимно клик системата, чрез която отделните части се снаждат. Среща се и монтаж с лепило или комбиниран – с клик и лепене. Ако между ламелите се постави безцветен водоустойчив силикон, те ще се запазят по-дълго време. В последно време популярност добива и поставянето на фаска между тях, с което се наподобява естественият паркет. Макар този вид ламинат да е по-скъп, счита се, че е по-устойчив от този без специална фуга.

Съществуват две основни групи ламиниран паркет: за домове и за обществени места. С това се свързват и съответните класове за износоустойчивост на ламината. Когато е за домашно ползване, върху опаковката се означава цифрата 2, а за обществено – цифрата 3. Има и подгрупи за всеки ламиниран паркет, които определят натоварването на мястото, където ще се поставят ламелите: слабо натоварен, нормално натоварен и интензивно натоварен. За местата, в които се очаква слаба посещаемост, се препоръчва ламиниран паркет с цифри 1 или 2, които бележат съответната подгрупа. За най-натоварените откъм посещаемост стаи се поставя по-износоустойчивият ламинаран паркет от подгрупа 3.

Купувачите често задават въпроси, свързани с издръжливостта на ламината и неговата поддръжка. Специалистите отговарят, че няма вечни неща и колкото и да е качествена една стока, тя с времето остарява и се променя. Ако обаче замазката на пода е направена качествено и закупеният ламиниран паркет е с много добра подложка и с висок клас устойчивост, той ще радва обитателите на помещенията поне 7- 8 години, без да се променя съществено. Добрата поддръжка също е важна. Тя изисква ламинатът да не се почиства с абразивни препарати или сапун, защото може да се накърни повърхностният слой и да навлезе влага между паркетините. Има специални почистващи средства за ламиниран паркет, които поддържат неговата чистота и цвета му. За препоръчване е също върху него да не се влачат тежки мебели и да не се изпускат остри предмети. Превантивна мярка в това отношение е поставянето на килимчета върху местата, които са най-уязвими. Така с малко усилия всеки ламиниран паркет може да живее дълго и качествено.

Прочетете и как се поставя ламиниран паркет!

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!