≡ Menu

Видове дървообработващи машини

Процесите на обработка на дървен материал за различни цели изискват многобройни дървообработващи машини, с които се постига бързо и качествено създаване на продукцията. Тя може да бъде предназначена за широко потребление или да покрива домашните нужди на майсторите любители.

Различните дървообработващи машини спестяват време за производство на изделията и същевременно изпълняват сложни и прецизни дейности. Всяка една фирма за мебели или за обработка на дървесина има необходимост от отлично оборудване с дървообработващи машини, за да може да предлага на пазара конкурентоспособна стока. Затова работещите в тази сфера не пестят от средства за закупуване на високотехнологични машини.

Всеки етап в дървообработването се съпровожда с дейността на определен вид машини.

За рязане се използват специални триони, електрически ножове, банциг, циркуляр и др. Рендосването на материалите се извършва от щрайхмус или абрихт. Производителите на дървообработващи машини непрекъснато подобряват техните качества. В резултат на това се появяват нови модификации на традиционния циркуляр – пакеторазкройващ, многолистов, с фреза и др. Немаловажен е и фактът, че създателите на нови видове дървообработващи машини се стремят да оптимизират разходите за електроенергия. Това подпомага и успешния бизнес на клиентите. Качествени дървообработващи машини могат да бъдат намерени.

Най-много потребление на специализирани машини за обработка на дърво има в мебелната промишленост. Тук се прилагат сложни дейности за изработването на фини детайли, за които е необходима изключителна прецизност. Тя се постига с помощта на усъвършенствани модели на шлайфове, преси, триони, стругове, циркуляри и др. Всички те често са изработени така, че да извършват няколко дейности. Това спестява средства и време в производствения процес.

Когато се налага точно и бързо рязане на единични или пакет от плочи до определена височина, се използва пакеторазкройващият циркуляр. Неговите прецизни срезове са резултат на двойните притискачи, които има, и на изключителната бързина на рязане. За дървени греди се използва специален циркуляр.

Други изключително важни дървообработващи машини в мебелното производство са кантиращите, от които зависи успешното залепване на детайлите за кант с много малка дебелина – до 3 мм. Този вид машини имат и ергономичен пулт за управление, както и възможности за праволинейно или криволиниейно кантиране.

Шлайфането е много важен момент от дървообработвателния процес. За тази цел производителите на дървообработващи машини предлагат различни видове шлайфмашини, с които се извършва т.нар. рендосване и фино заглаждане на дървения материал.

За майсторите от малките и средни дърводелски работилници, както и за любителите дърводелци, има дървообработващи машини от по-нисък клас, които са по-евтини, но също могат да извършат качествено определени дейности. Предложенията от настолни и стационарни дървообработващи машини имат и предимството, че са леснопреносими и многофункционални. В това отношение пазарът на дървообработващи машини бележи голям напредък, защото задоволява потребностите не само на професионалните майстори, но и на любителите дърводелци.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!