≡ Menu

Избор на климатици в България

В България климатът е доста разнообразен и локално в Бургас, Варна, Пловдив, София и другите региони е със специфични особености. Затова и климатици, доказали се като икономично отопление в София, може и да нямат същите резултати в Смолян. Температурите на две места за сравняване, са коренно различни.

Така човек може да направи грешен избор на климатик, който изобщо няма да задоволява нуждите на жилището му. Подобен избор на климатици, че щом работят добре при съседите, автоматично ще означава, че този модел ще удовлетвори всички изисквания. Това не отговаря на истината, защото жилищата и хората си имат свои индивидуални характеристики.

Усещането за топло и студено е субективно понятие при различните хора – някой може да се чувстват много комфортно при 20 градуса, а други – не. Ако при съседите са направени много прецизни изчисления преди да започне монтажа на тези климатици да следват точно нуждите на помещенията – не означава, че това ще бъде точно така и при вас.

Понякога производителите и вносителите на климатици могат да изменят конструктивно даден модел заради друг географски и климатичен регион, за да се достигне до по-ниски цени на крайната продукция. През последните няколко години има тенденция да се предлагат климатици под Българска търговска марка, произведени в заводи на известни китайски производители.

Друг особено важен момент е, че тези климатици могат да работят добре в режим на отопление – направен е професионален монтаж в съответстващ на препоръките на производителя. Но поради разлики в квалификацията и опита на хората, извършващи монтажа на климатици, се спестяват важни неща. Доста хора предпочитат да си купят евтини климатици, поради различни причини, една от които е, че не е нужно да си купуват скъпи климатици, щом могат да си купят евтин и да се осланят само на техническите характеристики, в които се твърди, че е с най-висок клас на енергийна ефективност.

Понякога високият клас е висок само при стандартни температурни условия и не топли през зимата. Много години енергийната ефективност се измерва при опредени условия, нищо общо нямащи с реалните. Така някои климатици са с перфектни характеристики в стандартни условия, но в реални условия работят по-неефективно от други климатици, запазващи характеристиките си при промяна на външните и вътрешните температури.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!