≡ Menu

Издаване на фактура

Когато се случи така, че една фактура да бъде издадена по-рано от определено данъчно събитие, обикновено има някакви последици за този, който трябва да получи документа и го е маркирал в книгата за покупки в някой данъчен период или в този, в който тя е издадена, като всичко се случва преди данъчното събитие.

Какви са последиците за човека, който е издал въпросната фактура – той дължи данъка, който се е начислил, дори и към датата, на която е издаден документа да няма авансово плащане. Освен това, доставчикът няма как да притежава лихва върху данъка, за чието начисляване е виновен самия той.

При преждевременно издаване на фактура, тя задължително се анулира. Тази процедура си има своите предимства – намалява времето, за което получателят или доставчикът кредитира бюджета безплатно, както и времето, за което получателят има лихви за използвания преждевременно кредит.

Съществува и нещо, което е възможно да се се стори в случай на преждевременно издаден документ – деклариране в по-нататъшен данъчен период, когато настъпва съответното данъчно събитие. Чрез него се избягват последиците, които водят до санкциониране.

Ако се появи преждевременно издадена фактура, докато действа отменения ЗДДС, с него настъпват и определените последствия. Сигурно се досещате, че горе посочените редове се отнасят за ЗДДС, който съществува на този етап. Сега, ще поговорим за вече отменения, според който имаше особености, определящи последиците за получателя, които бяха различни от тези при действащия закон. Особеностите, които нямаха нищо общо със сегашните бяха следните: при включване на преждевременно издадената фактура в дневника с покупки за периода на нейното издаване, не беше нещо лошо и грешно и заради това не се натрупваше никаква лихва. Освен това, ако данъчното събитие настъпи преди да изтекат три месеца от месеца, през който преждевременно се издава фактура, се погасяваше правото на данъчния кредит.

Това са особеностите за сегашния и за вече отменения ЗДДС, както и последиците от тях, вие преценете състоянието на страната ни.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!