≡ Menu

Предназначение на електронния подпис

Модерните днес електронни фактури се състоят от няколко компонента, които показват, че това са истински оригинални документи. Точно такъв, задължителен елемент от тях, са валидните електронни подписи. Освен, че играят ролята на доказателство за произхода на документа, те го предпазват от всевъзможни злоупотреби. Представляват шифри, базирани на математически операции, следствие от обработването на определени данни, които гарантират оригиналността на съответната информация, това, че с нея не са извършвани никакви модификации, както и идентичността на този, който изпраща дадената фактура.

Може би в главата ви се появява въпроса, какво точно е предназначението на тези електронни подписи. Отговорът е лесен – те позволяват подписването на фактури, независимо от разстоянието, на което се намират съответните лица, както и използването на предлагани услуги от: Национална здравноосигурителна каса, Агенция митници, Агенция митници, Национална агенция по приходите и т.н., все важни за държавата министерства и агенции. Подписите са често използвани при онлайн банкирането, чрез което потребителите могат да следят движението на сметките си през интернет. Те служат като протектор на лични данни и позволяват достъп на клиента до съответните му сметки в банката, като не се взима под внимание неговото местоположение – може да се намирате навсякъде по света, но бързо и лесно да проверите спестяванията си. Един подпис ви гарантира конфиденциалност на кореспонденцията, чрез използване не имейл, при преглед на фактури и т.н.

По принцип, всички електронни подписи се разделят на два вида – за юридически лица – организации и фирми, и за физически лица. Последните може да получите при представяне на лична карта, която да потвърди самоличността ви. Малко по-сложно е при предприятията. Те изискват представяне на документ, показващ регистрирането им по БУЛСТАТ, като от него са необходими оригинал и копие, решение на регистриране, издадено от съда, документ, показващ състоянието на юридическото лице в този момент, който трябва да бъде заверен и издаден от съда по регистрация, най-рано месец от датата, на която подадена и подписана бланка „Искане за издаване на УЕП“. Тук отново са необходими оригинал и копие.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!