≡ Menu

Изработка и механизми за заключване на врати

Вратите позволяват или ограничават преминаването от едно помещение или заградено място в друго. Врати не само отделят едно помещение от друго, те изолират шума или топлината между помещенията. Изборът на врати става в зависимост от това, дали са външни или вътрешни врати, дали са на офисно или складово помещение.

За външни врати в последно време се обръща внимание на блиндираните врати, с цел по-добра защита на жилище или офис от крадци. За да се водят едни врати блиндирани, означава да са взломоустойчиви. Всяка добра входна блиндирана врата е изработена от висококачествени метали, най-често стомана. Металът е поцинкован, неръждаем и с определена дебелина и дълготрайност. Поцинкованите метали нямат корозия, деформации и умора на материала. Конструкцията е както на всяка врата – каса и крило, с метален скелет. Крилото на вратата е с система за заключване, включваща брава и лостова система. Системата на заключване включва и касата, в която крилото затваря и заключва. Има три класа на взломоустойчивост на врати – механични, електромеханични и моторни.

Механичните врати са основният обикновен клас, с обикновена лостова система.

Електромеханичните врати са комбинация на механични и електроника, която задвижва механичната част. Моторните брави работят с магнитни карти, транспондери или управление с мобилен телефон.

Бравата задвижва лостова система, чиито лостове влизат в касата. Може да има врати с 2, 3, 4 и повече лоста за заключване. Инженери непрекъснато разработват системи, при които никои врати да не могат да се отварят с друго, освен с ключа за съответната брава без патрон, а при използване на друго лостовата система блокира. След използване на оригинален ключ системата се отблокира и вратата пак работи нормално. Така не се охарчваме за нова брава. При загубен ключ или съмнение за фалшив такъв секретната система на вратата се пренастройва за нови ключове. Естествено, както и при другите врати има изисквания за шумоизолиране и топлоизолиране.

Преди монтажа на входната врата е добре са се съобрази къде точно ще се монтира и колко е изложена на атмосферни влияния. От това зависи и избора на декоративния панел да бравата. Обикновено такива врати могат да се разглобяват напълно, за да може да се направи ревизия, смяна дефектирала част от бравата или лостовата система. Има широк избор от врати при нас.

Моторните врати служат за ограничаване достъпа до жилищни, административни и производствени сгради. Индентификацията става, чрез контролер и безконтактни чип-карти или ключодържатели. Предимствата на такива брави на врати е, че нямат патрон, които да се разбива, нямат някакви движещи се части, които да се повреждат. Имат контакт-чипове/ключове, които не могат да се подправят.

Прочетете и за основните предназначения на вратите…

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!